SUA și Cuba au restabilit relațiile diplomatice. Obama a făcut anunțul (DOCUMENT)

01 Iul 2015
SUA și Cuba au restabilit relațiile diplomatice. Obama a făcut anunțul (DOCUMENT)
Președintele american Barack Obama și liderul cubanez Raul Castro au anunțat miercuri oficial restabilirea relațiilor diplomatice dintre SUA și Cuba, după mai mult de jumătate de secol de tensiuni, relatează agențiile internaționale de presă. ”SUA au acceptat oficial astăzi să restabilească relațiile diplomatice cu Cuba", pentru ca fiecare din cele două țări să-și redeschidă ambasada de pe teritoriul celeilalte”, a afirmat Obama, de la Casa Albă, subliniind că este vorba de o 'etapă istorică' și de un 'nou capitol' în relațiile americano-cubaneze.

”În urmă cu un an, ar fi putut părea imposibil că SUA își vor înălța din nou steagul pe ambasada lor de la Havana”, a declarat președintele american.

Obama a recunoscut că au existat 'diferențe reale și profunde' între SUA și Cuba, printre care cele privind libertatea de exprimare, afirmând totodată că eforturile de a izola Cuba au avut efectul contrar.

În același timp, președintele american a dat asigurări că SUA vor semnala în continuare atunci când vor exista neînțelegeri cu Cuba privind unele valori, adăugând că angajamentul Washingtonului față de Havana va urmări promovarea democrației și a drepturilor omului în insulă.

Liderul de la Casa Albă a mai anunțat că secretarul de stat american John Kerry va efectua o vizită la Havana în această vară.

Președintele cubanez Raul Castro a confirmat la rândul său restabilirea relațiilor diplomatice dintre Cuba și SUA, suspendate din 1961, într-o scrisoare adresată omologului său american.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, Havana a transmis că SUA ar trebui să permită ca baza militară de la Guantanamo, închiriată de americani începând din anul 1903, să revină sub suveranitatea Cubei. (M.C)


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră