SUA pregătiseră un atac atomic contra Afganistanului, după 11 septembrie 2001

29 Aug 2015
SUA pregătiseră un atac atomic contra Afganistanului, după 11 septembrie 2001
Un colaborator al fostului cancelar german Gerhard Schroeder afirmă, potrivit revistei germane Der Spiegel, că Administraţia americană, sub conducerea lui George W. Bush, a luat în calcul „chiar toate posibilităţile”, când a fost vorba despre un răspuns la atentatele de la 11 septembrie 2001, de la World Trade Center din New York şi de la Pentagon, din Washington.

Statele Unite ale Americii au luat în calcul posibilitatea folosirii armelor nucleare contra Afganistanului, ca răspuns la atentatele de la 11 septembrie, susţine sursa citată.


Michael Steiner, care i-a fost consilier politic cancelarului german Gerhard Schroeder, a declarat revistei Der Spiegel că opţiunea nucleară a fost una dintre posibilităţile examinate după atentate.

„Hârtiile au fost scrise”, a declarat Steiner, când a fost întrebat dacă Statele Unite au luat în calcul utilizarea de arme nucleare ca răspuns la atacurile orchestrate de organizaţia teroristă Al-Qaida condusă de Ossama bin Laden, soldate cu moartea a circa 3.000 de oameni. „Chiar au luat în calcul toate posibilităţile”, a mai spus Steiner.

El a adăugat că el şi cancelarul german s-au temut că SUA, sub impactul şocului, vor avea o reacţie exacerbată. Steiner mai spune că el a dorit să intervină asupra declaraţiei lui Schroeder, care asigura SUA de solidaritatea nelimitată a Germaniei, după atacuri. „Un stat nu trebuie să dea cecuri în alb”, a spus Steiner.

Acesta s-a deplasat la Hanovra, pentru a discuta cu Schroeder, dar cancelarul nu şi-a schimbat părerea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră