PREMIERĂ! Statele Unite trimit în Europa temutele avioane invizibile F-22 Raptor. MESAJUL lui Obama pentru Vladimir Putin

28 Aug 2015
PREMIERĂ! Statele Unite trimit în Europa temutele avioane invizibile F-22 Raptor. MESAJUL lui Obama pentru Vladimir Putin
Pe fondul amplificarii tensiunilor în Europa de Est, SUA trimit, în premieră, avioanele invizibile de tip Raptor F-22 pentru a susține aliații NATO, în special țările baltice, scrie Le Point.
 
Anunțul reprezintă un mesaj direct al președintelui american Barack Obama pentru omologul său rus Vladimir Putin, ale cărui trupe continuă să fie foarte active în Ucraina și în jurul UE. 
 
Avioane de vânătoare și bombardiere rusești sunt în mod regulat interceptate în timp ce dau târcoale frontierelor aeriene ale vecinilor Rusiei.
 
Jurnaliștii francezi precizează că nu există date oficiale despre bazele care vor găzdui temutele F-22 Raptor, cel mai bun avion militar al forțelor aeriene americane, un avion invizibil de generația a cincea.
 
Dezvoltat în 1983 de către Lockheed Martin, F-22 este "nava-amiral" a flotei aeriene a SUA. Intrat în serviciu la sfârșitul anului 2005, acest tip de avion a participat la prima sa misiune de luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în 2014 și a efectuat câteva zeci de lovituri în Irak și Siria. 
 
Asigurând superioritate aeriană, F-22 este capabil să transporte arme de ultima generație aer-sol, bombe ghidate prin laser sau GPS.
 
Americanii se pregătesc pentru cel mai mare exercițiu amfibiu din ultimul deceniu
 
Țărmurile Spaniei, Portugaliei și Italiei vor deveni un imens câmp de antrenament pentru 36.000 de soldați din 30 de țări convocați în cadrul Operațiunii Trident, relateaza revista Marine Times.
 
Exercițiul militar, programat în perioada 3 octombrie - 6 noiembrie, va include participarea forțelor navale, aeriene, a trupelor de uscat și de infanterie marină din cadrul armatei SUA.
 
În timp ce țările gazdă, Italia, Spania și Portugalia, nu văd în Rusia un potențial pericol, nu același lucru se poate spune și despre țărtile membre ale alianței din imediata vecinătate a Rusiei, a declarat Luke Coffey, expert militar în cadrul Fundației Heritage din Washington.
 
"Realitatea este că NATO rămâne o alianță defensivă, prin aceasta înțelegând că Estonia este protejată în același fel ca și Spania sau Statele Unite. Un atac asupra Estoniei înseamnă un atac asupra Spaniei, chiar dacă Madridului îi convine sau nu", a mai spus Coffey.
 
Până acum se știe precis că forțele tereste ale armatei americane vor avea un contingent de 2200 de soldați, la care se adaugă 800 de pușcași marini.
 
Operațiunea Trident nu se va limita doar la participarea trupelor NATO, acesta implicând colaborarea cu 12 asociații umanitare și ONG-uri cu activitate globală.

Alte stiri din Externe

Ultima oră