Trei tineri ucraineni s-au înecat în timp ce încercau să treacă granița spre România

07 Mai 2024
Trei tineri ucraineni s-au înecat în timp ce încercau să treacă granița spre România

Cadavrele a trei bărbați care încercau „probabil” să părăsească Ucraina, au fost recuperate din Tisa, la granita cu România, o cale folosită frecvent de cei care fug de mobilizarea militară, au anunțat marți grănicerii ucraineni, scrie Le Monde

Corpurile au fost scoase luni din râul Tisa din Transcarpatia, au declarat polițiștii de frontieră într-un comunicat. Un pescar a găsit corpul „fără viață”  al unui tânăr de 28 de ani care locuia în vestul țării, potrivit aceleiași surse.

Polițiștii de frontieră au mai găsit apoi două cadavre, au spus ei. Unul avea 20 de ani și locuia în nord-estul Ucrainei, în timp ce identitatea celui de-al treilea  „nu a fost încă stabilită” . Prin urmare, cel puțin doi dintre ei aveau vârsta de luptă. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene nu au confirmat clar că fugeau de mobilizare.

„Cel mai probabil, aceștia au fost oameni care încercau să treacă ilegal granița ”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră Andriï Demchenko pentru Agenția France-Presse. Cursul de apă este  „periculos” , au mai insistat serviciile sale, denunțând  „infractorii dornici de profituri ilicite”  care se oferă să-i ajute sa traverseze.

Autoritățile avertizează în mod regulat asupra acestor riscuri, râul Tisa fiind adesea folosit de persoanele care doresc să fugă din țară.

În Ucraina, bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara, cu puține excepții, conform legii marțiale. De la începutul invaziei ruse din februarie 2022, totuși, mulți bărbați au plecat, ilegal sau legal, pentru a evita înrolarea în armată. Aceste temeri cresc din ce în ce mai mult cu zece zile înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi care ar trebui să facă posibilă mobilizarea mai multor militari.

O nouă lege controversată privind mobilizarea militară urmează să intre în vigoare pe 18 mai. Sancțiunile pentru cei care încearcă să scape de mobilizare vor fi înăsprite. Autoritățile vor să mobilizeze mai mulți bărbați pentru a întări rândurile armatei, care se luptă să recruteze voluntari. Însă textul, promulgat în aprilie de președintele Volodymyr Zelensky, este controversat deoarece nu prevede o perioadă de demobilizare a soldaților.

Alte stiri din Externe

Ultima oră