Tulburător. Cartea de bucate a fiilor morți redeșteaptă gustul pentru viață al mamelor Israelului

22 Apr 2015
Tulburător. Cartea de bucate a fiilor morți redeșteaptă gustul pentru viață al mamelor Israelului
În fiecare an, la 22 aprilie, Israelul îi comemorează pe soldații săi căzuți în război și pe civilii care au fost victime ale terorismului. De 13 ani, în această zi aerul se umple de emoție și ochii lasă să curgă șiroaiele de lacrimi. Precedând însă Memorial Day, la reședința din Ierusalim a președintelui statului evreu, a avut loc zilele trecut lansarea unei cărți neobișnuite. O carte de bucate care cuprinde 124 de rețete oferite de mamele îndoliate ale celor care și-au pierdut viața în război și teroare, în ultimii 13 ani. „Gust pentru viață” este cea mai teribilă carte de bucate ce s-a publicat vreodată și a apărut la inițiativa unei mame întristate, Dina Kit, susținută de mai mulți voluntari ai Fudației OneFamily.

Iată câteva testimoniale ale mamelor îndurerate care și-au așezat lacrima în paginile acestei cărți de bucate:

Dalia Emanueloff - fiul ei, Dvir, în vârstă de 22 de ani, a fost primul soldat israelian căzut în timpul operațiunii Cast Lead din 2009, în Gaza. „Încă mai păstrez ultimul SMS primit de la Dvir”, spune ea, citată de site-ul http://www.sdjewishworld.com/. „Am avut o înțelegere ca, înainte de intra în luptă, să îmi trimită un mesaj, să știu că e bine. Mi-a scris atunci acest SMS pe care nu contenesc să-l citesc, de 6 ani încoace: «Pentru cea mai dragă mamă din lume, te iubesc. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom readuce respectul pentru poporul lui Israel». Cartea de bucate mi-a oferit posibilitatea de a împărtăși amintirea fiului meu cu cei mulți”. Rețeta aleasă de ea a fost cea de „challah”, pâinea împletită evreiască, mâncată de Sabat și în toate sărbătorile. „Acum, în amintirea fiului meu, oamenii vor ști mai mult despre aceste tradiții evreiești”, a spus ea. „În fiecare zi de vineri, în loc să cumpere challah de la supermarket, ei o vor pregăti în casă, după rețeta care îi plăcea fiului meu, care obișnuia să mă ajute să le coc, pentru masa de Sabat”.

O altă mamă a cărei tristețe a fost puțin îmblânzită prin apariția acestei cărți de bucate este Daliah Mizrahi. Ea a pierdut doi copii: pe fiul cel mare, soldat, pe front, și pe fiica mai mică, într-un atac terorist. „După ce l-am pierdut pe Shahar, în 1995, fiica mea mă tot ruga să pregătesc tortul de ciocolată care îi plăcea atât de mult fratelui ei mai mare. Ne obișnuiserăm să numim acest tort cu numele lui: «tortul Shahar». Apoi, în 2001, în timp ce mergea la Ierusalim, pentru nunta unui verișor, Idit, fiica mea, a căzut victimă unui atac terorist. De atunci, nu mai pregătesc acest tort decât foarte rar și când o fac, durerea pierderii copiilor mei mă copleșește”. Cel de al treilea copil, singurul care i-a mai rămas în viață, are la rându-i trei fii. „Astăzi nepoții mei sunt lumina mea”, spunea Mizrahi, cu o umbră de zâmbet.

Din Kit, mama care se află în spatele acestei cărți, avea să spună jurnaliștilor, la lansare: „Relația dintre mamă și copiii săi este una profundă, care continuă de-a lungul întregii ei vieți” (chiar dacă fiul a murit, lasă ea să se subînțeleagă). Pentru bucatele ei, fiii se întorc adeseori la masa mamei. Dar fiii morți? Prin aceste rețete, ei pot fi păstrați în amintirea celor vii. Acesta a fost, de fapt, demersul cărții, așa cum avea să spună și Chantal Belzberg, fondator și CEO al Fundației OneFamily: „Aceasta este o carte născută din tristețe, dar prepararea bucatelor după rețetele ei poate stârni amintiri frumoase și aduce zâmbetul pe buze”.

Multe dintre mamele care au ales să participe la acest proiect nu au mai preparat felul de mâncare preferat de copiii lor din ziua în care aceștia au murit. Dar, pentru recepția de după lansare, ele au gătit din nou acele bucate, spre dulce (și dureroasă) amintire. (L.S)

Alte stiri din Externe

Ultima oră