Ucraina este „sub controlul total” al Statelor Unite, spune premierul slovac

22 Ian 2024
Ucraina este „sub controlul total” al Statelor Unite, spune premierul slovac

Robert Fico consideră că „Ucraina nu este o țară independentă și suverană”. El se opune aderării la NATO, despre care spune că ar „începe al treilea război mondial”, scrie Le Figaro

Cuvinte care rezonează în cadrul Alianței. Premierul slovac Robert Fico a declarat sâmbătă că „Ucraina nu este o țară independentă și suverană”, ci „sub controlul și influența totală a Statelor Unite”, și a repetat că țara sa nu îi va furniza arme. Membra a NATO, Slovacia este una dintre cele mai pro-ruse tari din Uniunea Europeana.

Premierul slovac urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean, Denys Chmygal, într-un oraș situat la granița dintre cele două țări. 

Îi voi spune că sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO și că voi folosi veto. Acest lucru ar declanșa al Treilea Război Mondial, nimic mai mult, nimic mai puțin ”, a declarat el pentru postul public RTVS.

El a adăugat că dorește să-i confirme lui Denys Chmygal că acesta din urmă „nu va primi arme de la armată și de la statul slovac”. El a acuzat, de asemenea, Ucraina că este una dintre cele mai corupte țări din lume: „Numai Dumnezeu știe unde dispare ajutorul trimis”.

În ochii lui, conflictul cu Rusia care durează de doi ani este fără soluție din punct de vedere militar și Ucraina va trebui să cedeze porțiuni de teritoriu: „Va trebui să existe o formă de compromis care va fi foarte dureros pentru ambele părți ". Ce așteptăm? Să plece rușii...? Este nerealist”, a spus el.

Potrivit unui raport din 2023 al think tank-ului Globssec din Bratislava, mai puțin de jumătate dintre slovaci (40%) cred că Rusia este responsabilă pentru războiul din Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră