Val de caldură în Europa: temperatura la sol a atins 60C în Spania

14 Iul 2023
Val de caldură în Europa: temperatura la sol a atins 60C în Spania

Anticiclonul Cerberus provoacă un val de căldură puternic în sudul Europei. În Spania temperatura solului a crescut pe alocuri până la 60°C, scrie BFMTV

Sudul Europei este sufocant. Spania, Grecia și Italia sunt sub un val de de căldură extremă , care ar trebui să dureze încă două săptămâni. În cauză, un anticiclon din Sahara și numit „Cerberus” de către Societatea Italiană de Meteorologie.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) prezice un val de căldură în întreaga zonă mediteraneană cu temperaturi maxime care depășesc 35-40°C.

45 de grade în Andaluzia

Spania este deosebit de afectată. La începutul acestei săptămâni, la Loja, Andaluzia, a fost atins un vârf de 45 de grade. Joia aceasta, au fost până la 41°C în Sevilla și Cordoba.

Marți, temperatura la suprafața solului a depășit 60°C în Extremadura, o regiune din sud-estul Spaniei, potrivit observatorului european Copernicus. Potrivit satelitului european, 13 dintre cele 17 comunități autonome spaniole sunt în prezent clasificate ca fiind expuse riscului din cauza temperaturilor ridicate, dintre care unele sunt expuse unui risc extrem.

În Italia, temperaturile ar putea crește până la 48°C în Sicilia și Sardinia. Zece orașe, inclusiv Roma și Florența, au fost deja puse în alertă de caniculă. Luni, căldura extremă a ucis o persoană în țară: un muncitor de 44 de ani care lucra sub 40°C în Lodi, lângă Milano, și care își pierduse cunoștința.

Luni, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că lumea a cunoscut cea mai fierbinte săptămână înregistrată la începutul lunii iulie .

Alte stiri din Externe

Ultima oră