Vulcanul Cotopaxi, unul dintre cei mai periculoși din lume, aruncă cenușa la peste 2 kilometri înălțime. Autoritățile, în stare de alertă

08 Oct 2015
Vulcanul Cotopaxi, unul dintre cei mai periculoși din lume, aruncă cenușa la peste 2 kilometri înălțime. Autoritățile, în stare de alertă
Vulcanul Cotopaxi, care a intrat în erupție în luna august, după o pauză de 138 de ani, arunca o impresionantă coloană de cenușă până la 2 kilometri înălțime, a anunțat ministerul ecuadorian al Coordonării securității.

Cerul din jurul vulcanului era senin, așa că au putut fi văzute emisii de vapori și de gaz încărcate cu cenușă, care au ajuns la 2.000 de metri deasupra craterului, a informat ministerul. Coloana de cenușă era vizibilă din capitală (la 45 de kilometri nord de vulcanul considerat unul dintre cei mai periculoși din lume). De câteva săptămâni se organizează exerciții de evacuare a populației și au fost marcate cu verde căi principale pe drumurile din acest sector foarte urbanizat.

Cotopaxi, care nu a mai avut o erupție adevărată din 1877, chiar dacă rămâne activ, este considerat de oamenii de știință unul din cei mai periculoși vulcani din lume, din cauza marii cantități de zăpadă de pe vârf și a populației numeroase din apropierea lui.  Potrivit autorităților, circa 325.000 de persoane ar fi afectate de avalanșe și scurgeri de noroi care ar putea fi provocate de această erupție, ce s-ar putea solda și cu inundații, odată cu creșterea nivelului apelor din împrejurimi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră