Maersk Tigris, deblocată; marinarii români își desfășoară activitatea normal la bord

07 Mai 2015
Maersk Tigris, deblocată; marinarii români își desfășoară activitatea normal la bord
Ministerul Afacerilor Externe precizează că nava Maersk Tigris a fost deblocată de autoritățile iraniene iar cei patru marinari români care se află la bord își desfășoară activitatea în condiții normale.''În urma obținerii unor date actualizate, MAE informează că nava Maersk Tigris, la bordul căreia se află și 4 marinari români, a fost deblocată de autoritățile iraniene. Nava a ridicat ancora joi și își continuă traseul. Cei 4 marinari români își desfășoară activitatea în condiții normale la bord. Dacă va fi necesar, MAE va relua monitorizarea situației cetățenilor români aflați la bordul navei Maersk Tigris și le va acorda asistența consulară specifică'', informează MAE.

Nava Maersk Tigris a fost reținută în Golful Persic la 28 aprilie ca urmare a unui litigiu comercial.

Ministerul de Externe iranian a confirmat joi eliberarea cargoului Maersk sub pavilionul Insulelor Marshall, arestat în aprilie de autoritățile de la Teheran, și a echipajului său, precizând că nava a părăsit apele teritoriale iraniene, relatează agenția de știri studențească ISNA, preluată Reuters.

Informația a fost confirmată de Organizația iraniană a porturilor, potrivit AFP. Într-un comunicat publicat pe site-ul său, instituția a afirmat că 'au avut loc consultări cu compania Maersk' care și-a luat 'angajamentul să aplice decizia judiciară'.

Maersk este urmărită în instanță de societatea iraniană Pars Talayieh Oil Product, într-un litigiu referitor la zece containere trimise la Dubai în ianuarie 2005. Societatea daneză ar fi pierdut un apel care o forța să plătească 3,6 milioane de dolari (3,2 milioane de euro) cu titlu de daune.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a MAE iranian, Marzieh Afkham, a anunțat că cei 24 de membri ai echipajului cargoului Maersk Tigris sunt 'liberi'. (M.C)

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră