DARPA dezvăluie o interfață neuronală care permite minții umane comunicarea directă cu un calculator

10 Feb 2016 | scris de Cristi Semeghin
DARPA dezvăluie o interfață neuronală care permite minții umane comunicarea directă cu un calculator

Deși în majoritatea cazurilor, rezultatele muncii menționate mai sus se pot concretiza în decesul unor nevinovați, denumiți în rapoartele oficiale drept victime colaterale, altele pot aduce îmbunătățiri substanțiale ale nivelului de trai al omului de rând, un exemplu în acest sens fiind internetul.

DARPA, organizația sub egida căreia Departamentul Apărării al Statelor Unite desfășoară programe de cercetare, a dezvăluit că este foarte aproape de punerea la punct a unui dispozitiv care să asigure o interfață neuronală ce va permite oamenilor să comunice și să controleze computerele cu ajutorul gândului.

Pasul nu pare deloc insurmontabil, având în vedere că deja există un dispozitiv, folosit de persoanele cu probleme de deplasare, care poate comanda deplasarea membrelor doar cu ajutorul minții.

O echipă de cercetare de la Universitatea din Melbourne a dezvoltat un dispozitiv - stentrode - folosit în prezent pentru curățarea vaselor sanguine.

DARPA a preluat ideea, a atașat dispozitivului un sistem de senzori și care, după introducerea sa în sistemul sanguin, poate fi poziționat în zona cerebrală, de unde, monitorizând activitatea neuronală, o va interpreta și o va traduce în acțiuni sau comenzi.

Noul gadget va permite deocamdată colectarea mult mai facilă a datelor activității neuronale, fără să fie nevoie, ca în momentul actual, de o intervenție invazivă.

DARPA a confirmat deja faptul există un program de cercetare care lucrează la dezvoltarea unei interfațe care să conecteze și să permită comunicarea dintre mintea umană și calculator.

Programul - Neural Engineering System Design - trebuie să creeze o interfață neuronală, implantabilă, care să furnizeze un semnal și o lungime de bandă de transfer de date fără precedent între creierul uman și lumea digitală.

Deci, curând, în anii următori, vom putea spune că realitatea a învins încă o dată ficțiunea, dacă ne gândim la Matrix și la distopia în care ființele umane erau conectate la o lume virtuală prin intermediul unui port de date aflat în zona gâtului...

Alte stiri din It

Ultima oră