Poveștile Ancorei. „Cumătra” vulpe de mare

04 Iul 2015
Poveștile Ancorei. „Cumătra” vulpe de mare
Frumoasa “vulpe de mare” nu are în comun cu cumătra din poveste decât “șiretenia” proverbială își capturează prada - peștișori și crustacee - folosind culoarea nisipie de pe spate asa de bine, încât poate fi exemplu de dicționar la cuvântul “mimetism”.

Mai mică și mai pigmentată decât “pisica de mare”, ea trăiește și „pe la noi”, în apele Pontului Euxin, preferând apa mai caldă, de vară, și apropierea de mal. E solitară și iarna se scufundă în adâncuri, nimerind mai greu în plasa pescarilor. Poate de aceea și este o raritate în meniurile restaurantelor românești. Dar dacă tot ai prins-o în plasă (când se întâmplă să fie), păcat e să nu-i găsești locul într-o farfurie - nu prea sofisticată, căci, așa cum nu-i place să iasă în evidență în adâncuri, nici de astă-dată nu-i treaba ei să fie strălucitoare. Ea te atrage prin... gust, înainte de toate!

De la anumite specii, se consumă înotătoarele pectorale (sub numele poetic și hilar, totodată, de „aripi de vulpe”), considerate delicatese, asemănătoare, la gust, cu carnea de crab.

Cu ulei de măsline, unt, usturoi, prosciuto, capere și lămâie, pudrată cu făină albă - sau în alte combinații la fel de plăcute papilelor gustative - , “vulpea de mare” poate fi prăjită pe plită. Ținută la cuptor, fără prea multe adaosuri, vulpița aceasta marină devine, indubitabil, o frumoasă și neașteptată provocare culinară.

Norocos cel care-o „ademenește” în farfurie!

P.S. În meniul Cherhanalei Ancora o afli zilele acestea gătită la cuptor, cu legume, sau pur și simplu... la plită.

Vezi meniul zilei AICI: http://www.ancora-cherhana.ro/ 
Urmărește și pagina de facebook: https://www.facebook.com/CherhanauaAncora?fref=ts

Telefon: 0721 33 55 55, 0724 33 22 33
contact@ancora-cherhana.ro
Şos. Nordului 7-9, Bucureşti (lânga Debarcader)
Deschis Luni-Duminică intre 12-24


Alte stiri din Life style

Ultima oră