POVEȘTILE ANCOREI. Fericit cel care, ca Ulysse...

09 Iun 2015
POVEȘTILE ANCOREI. Fericit cel care, ca Ulysse...
Fericit cel care, ca Ulysse odinioară, găsește țărmul doritei sale Ithaka! Pentru călătorul pornit în croaziere gurmande, Ithaka poate fi locul în care savoarea și ambianța se-adună într-un mănunchi de senzații, care să-i dea sentimentul că, în sfârșit, așteptările lui gustativ-olfactiv-vizuale s-au împlinit. Pentru tine, cititorul-gurmand al acestei file, Ithaka ar putea avea, de azi înainte, un nume. Și-acela este Cherhanaua Ancora. Pe malul nordic al Herăstrăului, lângă debarcader, restaurantul are șansa de-a-mperechea trecutul cu prezentul și natura, lăsată în voia ei, cu o arhitectură elegant desenată.

Ai putea să glisezi spre dantelării de cuvinte de un romantism desuet – care s-ar potrivi cu sentimentul de „alte vremuri” (vremuri tihnite!) pe care restaurantul vrea să-l trezească în oaspeții așezați la masa cu inflexiuni de lemn de corabie îndelung lustruit. Dar există și-o plăcută… asprime a mării, adusă la Cherhanaua Ancora de la țărmul mai frust al Olimpului (acolo unde Popasul Pescarilor, cherhanaua-soră-mai-mare, potolește foamea pontică estivală…). Și-atunci, așezat în proximitatea șemineului (aproape că auzi șuierul mării și cauți cu privirea balansoarul dulcilor reverii), răsfoind meniul, acceptând provocarea unei noi călătorii. Culinare!

Începi ridicând o odă hamsiilor. Crocante, picante, marinate… răvășindu-ți papilele gustative, precum briza de mare nisipul subțire, la răsărit. Le vei regăsi, ceva mai târziu, în borșul pescăresc, cu leuștean, „amăgind” crapul – neobișnuit, dar bucătarul a ales să pregătească borșul numai cu acest pește -, pervertindu-l savuros! Sunt ele, hamsiile, sirenele oricărui prânz de cherhana…

E greu de ales, mai apoi, între zacuștile neobișnuite de sturion și straniile frigărui de rapane, ori între guvizii cu carne dulce și midiile îmbăiate în vin și-n sosuri aspre. Însă acel sentiment voalat de vară pontică interbelică ţi-e dat, ţie, călătorul pe „corabia” culinară ancorată la ţărmul Herăstrăului, de „năvodul” plin cu peşti de la Marea Neagră. Calcan, lufar, barbun, uneori, lup de mare (sau biban de mare), hamsii, stavrid, zargan, guvizi şi hanus. Și rechini mici, de Pontul Euxin…

Abia după aceea te poți încumeta să pornești dincolo de strâmtori, ducând cu tine, poate, dorul lui Ovidiu (și el, în căutarea insulei lui de extaz), căutând mările deschise și savorile lor. Dorada de Mediterana, calamarul, caracatița, somonul și tonul, din largul Coloanelor lui Hercule… toate-și pot afla, la o adică, locul pe masa ta de gurmand călător.

Ce ar mai fi de spus? Cherhana romantică şi pagină de foileton gurmand, „Cherhanaua Ancora” din Herastrău e locul în care se-ntâlnesc savorile mării cu ritmul unui Bucureşti pasional. E locul unde sunt posibile fandări în spaţiu şi glisări în timp, cu acelaşi gest firesc cu care duci la gură o fărâmă de miraj.

Vezi meniul zilei AICI: http://www.ancora-cherhana.ro/ 
Urmărește și pagina de facebook: https://www.facebook.com/CherhanauaAncora?fref=ts

Telefon: 0721 33 55 55, 0724 33 22 33
contact@ancora-cherhana.ro
Şos. Nordului 7-9, Bucureşti (lânga Debarcader)
Deschis Luni-Duminică intre 12-24

Alte stiri din Life style

Ultima oră