Doi reporteri, din Albania şi Ucraina, au câştigat premiul CEI-SEEMO pentru Merite Deosebite în Jurnalismul de Investigaţie

03 Noi 2015
Doi reporteri, din Albania şi Ucraina, au câştigat premiul CEI-SEEMO pentru Merite Deosebite în Jurnalismul de Investigaţie
Iniţiativa Central Europeană (CEI) şi South East Europe Media Organisation (SEEMO), în parteneriat cu Programul Media pentru Sud-Estul Europei al Fundaţiei Konrad Adenauer Stiftung (KAS) au anunţat luni câştigătorii Premiului CEI-SEEMO pentru Merite Deosebite în Jurnalismul de Investigaţie. Cele două câştigătoare sunt Aleksandra Bogdani, din Albania, la secţiunea « Jurnalişti profesionişti » şi Nadia Burdei, din Ucraina, la secţiunea « Tineri jurnalişti profesionişti ». Aleksandra Bogdani, câştigătoarea premiului cel mare, de 4.000 de euro, este journalist de investigaţie la Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), în Albania, remarcându-se prin numeroase investigaţii jurnalistice privind traficul de fiinţe umane, crima organizată, copii abuzaţi, corupţie şi securitate naţională.

Cu o experienţă de peste zece ani de muncă de teren, ca reporter, dar şi editor şi redactor-şef adjunct la diferite publicaţii şi posturi TV, Bogdani a impresionat juriul cu cele şase investigaţii curajoase pe care le-a realizat în rândul celor care recrutează sute de musulmani albanezi pentru a lupta în Siria şi Irak, alături de ISIS şi Frontul al-Nusra.

Nadia Burdei, din Ucraina, a fost recompensată cu un premiu de 1.000 de euro pentru faptul că îşi vede de cariera jurnalistică promiţătoare într-un mediu în care înaltele standarde profesionale nu sunt deloc la tot pasul. Ea a realizat investigaţii despre conflictele de interese dintre afaceri şi politică, chestiune care este foarte arzătoare în Ucraina.

Bogdani şi Burdei vor primi oficial premiile din partea CEI şi SEEMO cu ocazia Forumului South East Europe Media (SEEMF) care va avea loc la Bucureşti, în zilele de 5 şi 6 noiembrie.

O menţiune specială a fost acordată reporterului muntenegrean Mirko Boskovic (RTCG), lui Vlado Otasevic şi Anei Komatina (CIJ Muntenegru), pentru contribuţia la progresul jurnalismului de investigaţie din ţara lor.
Premiile au fost decise de un juriu independent, care a avut de ales dintr-un număr de 25 de dosare depuse, din opt ţări.

Din juriul internaţional au făcut parte doi jurnalişti din România, Marina Constantinoiu, redactor-şef al site-ului de ştiri mariustuca.ro, şi preşedinte SEEMO România, precum şi Istvan Deak, editor la mariustuca.ro şi vicepreşedinte SEEMO România, alături de Besar Likmeta (Albania), Sasa Lekovic (Croaţia), Luka Zanoni (Italia), Pawel Pieniazek (Polonia).

Coordonarea activităţii a fost realizată de Barbara Fabro (CEI), Oliver Vujovic (secretar general SEEMO) şi Christian Spahr (KAS Media Program South East Europe).

În 2000 a fost creată, la Zagreb, Organizația pentru Media din Sud-Estul Europei (SEEMO), ca o organizație afiliată IPI. SEEMO apără și promovează libertatea presei, acționează pentru îmbunătățirea standardelor și practicilor jurnalismului în regiunea Europei de Sud-Est, oferind o platformă de dezbateri privind aspecte relevante pentru mass-media regionale. 

O conferință privind libertatea presei, influența politicului asupra mass-media și corupția a fost organizată la 23 septembrie 2014 la Palatul Parlamentului din București. 

Anul acesta, la Bucureşti, la hotelul Marriott, se vor reuni circa 100 de jurnalişti străini, alături de 100 de jurnalişti, comunicatori şi oameni din domeniul publicităţii din România.

 

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră