România, pe locul 15 la EUROVISION 2015. UPDATE: Cum au reacţionat cei de la Voltaj (GALERIE FOTO)

24 Mai 2015
România, pe locul 15 la EUROVISION 2015. UPDATE: Cum au reacţionat cei de la Voltaj (GALERIE FOTO)
După o luptă foarte strânsă, la concurenţă cu Rusia, Suedia a reuşit, şi datorită votului geopolitic şi datorită carismei interpretului ales, să câştige ediţia din 2015 a concursului Eurovision, desfăşurată la Viena.

"Suntem cu toţii eroi, indiferent pe cine iubim sau în ce credem", a fost mesajul transmis de melodia câştigătoare, intitulată, desigur, "Heroes". 

Pe locul doi s-a clasat Rusia, cu o interpretare foarte bună, care, poate, dacă nu ar fi existat contextul tensionat în plan politic, ar fi avut şanse la locul întâi pe podium. Dar Eurovision este dincolo de muzică şi o chestiune de lobby, dar şi una care ţine cont de mutările pe tabla de şah a politicii. Pe locul al treilea s-a clasat Italia.

Melodia României, interpretată de trupa Voltaj, a obţinut doar locul 15, sprijinul de bază venind din Israel (cinci puncte), de exemplu, şi nu din Italia sau Spania, unde comunităţile de români sunt atât de numeroase. Şi asta spune mult despre mobilizarea de care suntem capabili.
După cum bine comenta un utilizator pe Facebook, poate nu ar fi rău ca de la anul să fie trimise doar paşapoarte în concurs, nu melodii.

Incredibil, dar adevărat, Germania nu a obţinut niciun punct, presa germană fiind de-a dreptul scandalizată şi titrând "Nulitate" la unison.

În total, 20 de țări au intrat în finala Eurovision în urma a două semifinale, în care au fost selectați câte 10 finaliști. Acestora li s-au alăturat șapte concurenți ai țărilor calificate automat în finală — Australia (invitata ediției jubiliare, a 60-a), Austria — țara gazdă și țările din "Marele 5" — marile finanțatoare Eurovision — Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Germania.

Câștigătorul Eurovision a fost ales în urma votului juriilor de specialitate din țările participante, cumulat cu votul publicului. Votul juriului și votul publicului au avut ponderi egale. Finala Eurovision a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Wiener Stadthalle, Viena, în capitala Austriei. 
UPDATE: Imediat după încheierea votului, băieţii de la Voltaj au postat doar o imagine oficială a trupei, pentru acest concurs, pe care a fost postat mesajul "Thank you, Europe!" ("Mulţumim, Europa!").
UPDATE: „Prezența în Finală a fost o experiență unică, iar mesajul campaniei noastre a fost transmis de pe scena celui mai mare concurs muzical european” - a fost prima declaraţie a lui Călin Goia, după finala Eurovision de sâmbătă seara. Călin Goia: „Este o onoare pentru noi că am reprezentat România la Eurovision. Prezența în Finală a fost o experiență unică, iar mesajul campaniei noastre a fost transmis de pe scena celui mai mare concurs muzical european. Sigur, mereu este loc de mai bine, dar locul 15 din 40 de țări participante, cu piese puternice și show-uri spectaculoase, este unul cu care ne putem întoarce acasă optimiști”.


Alte stiri din Muzica

Ultima oră