Crin Antonescu: Deși l-a criticat, PNL repetă fenomenul Emil Boc

26 Noi 2015
Crin Antonescu: Deși l-a criticat, PNL repetă fenomenul Emil Boc

 

 

26 noiembrie 2015. Invitat: Crin Antonescu

__________________

EXTRASE

Crin Antonescu, despre necesitatea implicării în politică a premierului Dacian Cioloș:

Susțin că în mare măsură orice guvern este politic și că guvernarea unei țări este un act politic, chiar dacă la un moment dat este exercitat de oameni care nu au avut legătură cu mediu politic sau care nu sunt angrenați politic.

Eu nu-l îndemn pe Dacian Cioloș să facă politică, am spus doar că dacă acum se încearcă o schimbare de substanță, o reformă, aceste cuvinte magice care se pare că nu și-au pierdut substanța nici după atâta timp, ar trebui să se implice politic, fiindcă, altfel, cu mandate de jumătate de an, nu se poate schimba nimic.

_______________

Crin Antonescu, despre responsabilitatea fostului prim-ministru Victor Ponta în tragedia de la Clubul Colectiv:

Nu cred că Victor Ponta avea vreo responsabilitate directă față de nenorocirea care s-a îmtâmplat în Clubul Colectiv. El avea o responsabilitate generală față de ceea ce se petrecea în societatea românească. Deci, episodul în sine nu era în responsabilitatea prim-ministrului și nu ar fi trebuit să atragă demisia sa.

Prietenia este un cuvânt prea mare în politică și între politicieni, eu am încercat să abordez aceste relații diferit, să le colorez. Recunosc faptul că, într-o oarecare măsură, atunci când comunic cu domnul Ponta, și o facem destul de rar, o fac cu o anumită căldură și simpatie.

_______________

Crin Antonescu, despre Traian Băsescu

Despre Traian Băsescu, numai de rău, dar, iarăși, fără mânie și cu capacitatea de a admite că uneori chiar spune adevărul. Traian Băsescu are ieșiri și declarații, și dacă doar aș vedea numai textele acestora, aș gândi că sunt făcute de mine, prin 2010-2011. Domnul Băsescu nu va reuși niciodată să iasă din pielea unui politician care minte.

_______________

Crin Antonescu, despre cauzele crizei politice actuale și despre modul de soluționare a acesteia

Aș vrea să spun că lucrul cel mai trist este că vorbim doar de criza politică și despre criza politicienilor când de fapt ar trebui să vorbim de o criză generală a elitelor. Nici presa nu stă foarte bine, de exemplu. Dacă ne-am uita la mediul universitar, ne-am lua cu mâinile de cap.

Dacă patru oameni extrem de diferiți ca istoric, cultură sau personalitate precum Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis se comportă identic, atunci s-ar putea să avem o problemă de sistem, constituțională, care se poate rezolva prin opțiunea fie către o republică prezidențială, fie una parlamentară.

În momentul actual, cea mai bună soluție a crizei politice ar fi fost alegerile anticipate, pentru că nimeni nu mai are legitimitate, nici măcar Guvernul Ponta nu o mai avea, nici PNL, la ora actuală.

Putem spera că mai mulți politicieni vor înțelege în cele din urmă că bătăliile mari pentru această țară nu se vor câștiga nici cu serviciile secrete, nici dând fuga la Ambasada Americană, nici stârnind furia oamenilor, ci în virtutea unor principii și a unor valori unanim acceptate.

_______________

Crin Antonescu, despre Partidul Național Liberal și Klaus Iohannis

Ce surprinde la PNL în momentul de față este faptul că același partid care a constatat și criticat fenomenul Emil Boc dorește să-l repete. S-a dovedit că această formă de parteneriat dintre Președinte și partidul care îl susține, și pe care îl controlează, ascunde de fapt cedarea identității partidului respectiv. Această formă de parteneriat nu este benefică nici pentru Președinte, nici pentru partid.

Nu a fost un an în care exercițiul prezidențial al lui Klaus Iohannis să mă fi încântat, dar, față de predecesorul său, actualul președinte a avut o prestație, chiar dacă mai palidă, măcar a fost una decentă.

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră