Traian și Maria Băsescu vor să fie moldoveni cu acte în regulă. Au depus deja cererea!

18 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Traian și Maria Băsescu vor să fie moldoveni cu acte în regulă. Au depus deja cererea!

Serviciul de presă al Președinției a confirmat pentru Publika TV că fostul lider de la Cotroceni și soția sa au depus deja o cerere pentru a obține cetățenia moldovenească.

Cererea ar fi fost depusă în urmă cu o săptămână.

În aprilie 2015, în timpul unei vizite în Republica Moldova, Traian Băsescu declara că își dorește să fie moldovean cu acte în regulă.

"Anterior am declarat că, în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia moldovenească. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", a afirmat Băsescu în urmă cu un an.

Urmărirea penală, incompatibilă cu dobândirea cetățeniei

Condiţiile pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova de către un străin sunt prevăzute în legea nr. 1024 din 02.06.2000, la articolul 17.

Pentru a deveni cetăţean moldovean, străinul ”cu domiciliul legal şi obişnuit pe teritoriul Republicii Moldova” trebuie: să aibă şedere legală şi continuă pe teritoriul Republicii Moldova cel puţin în ultimii 10 ani - litera a); să cunoască şi să respecte prevederile Constituţiei Republicii Moldova - litera e); să susţină testul pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii de stat - litera f); să aibă surse legale de existenţă - litera g).

Singura condiţie pe care Traian Băsescu nu o poate îndeplini este cea legată de şederea legală şi continuă, dar preşedintele Republicii Moldova poate, potrivit articolului 24 alineatul (2), să acorde cetăţenie printr-un decret, dacă persoana în cauză nu se află sub incidenţa articolului 20, literele a)-d).

Articolul prevede, la alineatul (1) că cetăţenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei care:

a) a săvîrşit crime internaţionale, militare sau crime împotriva umanităţii;
b) a fost implicată în activitate teroristă;
c) a fost condamnată la privaţiune de libertate pentru infracţiuni premeditate şi are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală;
d) desfăşoară activitate care periclitează securitatea statului, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea populaţiei;
e) nu întruneşte integral condiţiile pentru dobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova, stabilite de prezenta lege.

Recent, Parchetul General a decis redeschiderea urmăririi penale a lui Traian Băsescu în dosarul în care senatorul PSD, Gabriela Firea, îl acuza de şantaj, după ce procedura medierii dintre cei doi a eşuat.  

Legea Nr 1024 Din 02.06.2000 Cu Privire La Cetatenia Republicii Moldova

Alte stiri din Politic

Ultima oră