Tânărul de 23 de ani care poate REVOLUŢIONA telefonia mobilă şi pe care NIMENI nu-l vrea în România

30 Iun 2015
Tânărul de 23 de ani care poate REVOLUŢIONA telefonia mobilă şi pe care NIMENI nu-l vrea în România
V-ați imaginat vreodată un telefon mobil la care bateria să nu se termine niciodată? În epoca vitezei în care trăim, toți ne-am dorit măcar o dată să avem un astfel de telefon.

Răzvan Marcel Marcuș nu numai că și-a imaginat această baterie cu autonomie nelimitată, dar a și creat-o.

După trei ani de muncă pe cont propriu, cu banii obținuți din proiecte făcute pentru colegii lui de la Universitatea Tehnică din Cluj - Napoca a obținut bateria pe care și-a dorit-o.

A creat două prototipuri, unul pentru telefoane vechi și unul pentru smartphone.

„În acest moment microgeneratorul pe care l-am creat se poate încărca prin inducție electromagnetică și prin sistem fotovoltaic. În prima variantă pui telefonul pe un Qi Charge și se încarcă prin inductie electromagnetica. Cu sistemul fotovoltaic autonomia telefonului poate creste si mai mult apropiinduse de 100% pentru telefoanele vechi care au un consum redus de energie electrica, iar pentru smartphone autonomia variază în funcție de modul de utilizare al acestuia.

Pur și simplu lași telefonul la lumină câte trei ore pe zi și el se încarcă suficient pentru a-ti crește autonomia. Pe un acumulator extern și cu tehnoligia mea timpul de încărcare crește cu 40%,” explică Răzvan în timp ce îmi demonstrează cum funcționează acele microgeneratoare.

De la Arieş la microgenerator

Ideea i-a venit în 2012, în timp ce venea de la Cluj spre casă. Cele cinci ore petrecute în autocar îl lăsau mereu fără baterie.

“Mă gandeam cum străbate autocarul drumul sinuos de pe marginea Arieșului. Energia, forța, modul în care se produce mișcarea. Și așa mi-am început proiectul. Eu vreau, de fapt, un telefon care să se încarce pur și simplu din mișcare. De altfel, acesta este și cel de-al doilea modul în proiectul meu – modului de încărcare din mișcare și cel de încărcare de la incalzirea telefonului sau a microgeneratorului. Dar pentru asta mai am nevoie de bani pentru cercetat.”

Răzvan speră ca până în toamnă să dea drumul pe piață microgeneratorului cu autonomie nelimitată, chiar dacă până în acest moment, nicio companie de telefonie la care și-a trimis proiectul nu l-a luat în serios.

De altfel, a încercat, la un moment dat, asociându-se cu o firmă de proiectare să își finalizeze produsul. După ce o companie mare de telefonie a evaluat produsul la 10 milioane de euro, „asociații” au vrut să renunțe la Răzvan și să rămână cu ideea. Nu le-a ieșit.

“În România nu este ca în SUA. Acolo, Guvernul aruncă cu milioane de dolari pe proiecte inovative. La noi, dacă nu ai relații nu te bagă nimeni în semă. ”

Cu toate acestea nu vrea să plece din țară, deși în Anglia un inginer de talia lui ar câștiga 4000 de lire sterline, nu 1500 de ron.

”Nu îmi pot imagina cum aș putea să mă exprim mai bine decât în limba română. Eu sunt patriot. Și vreau să rămân aici ca să schimb lucruri.”

Proiectele lui Răzvan sunt multe. Vrea să facă cercetare, să aibă propria lui firmă. Vorbind cu el ai senzația că ascuți un roman SF.

Dar, așa cum a crezut în bateria cu autonomie 100%, la fel știe că va obține energie din sunet, că va optimiza producția de energie solară din parcurile fotovoltaice, printr-un sistem care face panourile modile după cele două axe solare.
Răzvan este foarte interesat și de mașinile electrice. A studiat sistemele Tesla și știe déjà cum poate să crească autonomia bateriilor de mașini cu până la 75%.

L-am întrebat dacă nu se teme că nopțile pierdute în cercetare se vor încheia deîndată ce o firmă mare, cu fonduri uriașe, va fi rezolvat déjà ceea ce el face pe cont propriu.

Mi-a zâmbit încrezător: ” Ambiția mea s-a transformat în pasiune. Niciodată nu m-am gandit că muncesc degaba. Poate o face Tesla înaintea mea, sau o fac eu. Asta cu puțin noroc și cu cineva care să creadă în proiectul meu. ”

Fără profesor de matematică, absolvent de nota 10 

Răzvan s-a născut în Luncoiu de Jos, un sat din Județul Hunedoara. A fost fascinat de inginerie de mic. A stricat un calculator ca să-și vadă abilitățile inginerești formându-se. A avut calculator de la 7 ani și nu a încetat vreodată să fie curios.

La școala primară rezolva toate problemele tehnice legate de calculator din secretariat. Primea câte un sandwish. Dar era mereu supărat că îl chemau cu treaba tot de la orele de istorie care îi plăcea mult.

În liceu nu a avut profesor de matematică trei ani. Orele erau suplinite de către un profesor în vârstă care nu vedea nici să citească. A luat BAC-ul cu 6 la matematică. După primul semestru la Facultate avea deja nota 9. Apoi, nu a mai scăzut sub 10.

10 este și media cu care a terminat Facultatea din Cluj. Planul pe teremn scurt este să își vadă produsul pe piață. Muncește nopțile și lipește componentele microsistemului în aragaz. Ar avea nevoie de foarte multe. Și de bani.

România pare să nu aibă timp de talentul și mintea lui Răzvan. Dar Răzvan are tot timpul și toată creativitatea pentru el și pentru această țară.

Câteva din premiile lui Răzvan

Răzvan Marcuş aşteaptă brevetul de invenţie cu titlul „Realizarea unui microgenerator în industria tehnoligiei mobile şi a electronicelor”, care este în curs de brevetare din luna aprilie a acestui an.

Pe 16 mai, la Craiova, a obţinut locul 1, la Concursul Naţional de Realizări în Domeniul Mecatronicii pentru studiul „Ehipament mobil de încărcare continuă.”

Pe 21 mai 2015, la Cluj, a obţinut locul 1 la Sesiunea de Comunicare a Facultăţii de Mecanică, cu studiul privind realizarea microgeneratorului.


Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră