Ce bem, ce mâncăm. 96% din pâinea feliată nu respectă rețeta tradițională

29 Sep 2015
Ce bem, ce mâncăm. 96% din pâinea feliată nu respectă rețeta tradițională

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului de pâine, consumul mediu ajungând la aproximativ 97 de kilograme pe an. Un studiu APC arată că 96% din pâinea feliată nu respectă reţeta tradiţională, existând ingrediente care denaturează acest produs.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a realizat luna aceasta un studiu privind conţinutul şi potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor a  52 tipuri de pâine feliată achiziţionată din hipermarketuri/supermarketuri, fabricată/distribuită de 19 producători, cu gramajul cuprins între 240 g și 700 g. 

Au fost analizate sortimente de pâine feliată fabricate/distribuite de către: SC Vel Pitar din Rm Vâlcea, SC Boromir Prod Sa din Buzău, SC Patisgal SRL din Galați, SC Dobrogea Grup SA dinConstanța, SC Karamolegos Bakery România SA din Ilfov, SC Onix Panificație SRL din București, SC Grewe SRL din Sibiu, SC Smart Food Solutions din București, SC Good Milles România Sa din Ilfov, SC Mibos Project SRL din Dragoslavele – Argeș, SC Velrom SRL din Târgoviște, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland și Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria. 

Studiul, realizat de o echipă de experți ai APC România şi coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, arată că :

- la 96% dintre produsele analizate, nu se respectă rețeta tradițională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare).
- la 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziția lor conservanți alimentari, iar la 21% dintre produsele analizate s-au identificat câte 2 tipuri de conservanți alimentari.
- la 60% dintre produsele analizate, s-a identificat adaosul de gluten, fapt ce arată că făinurile folosite la fabricarea pâinii feliate sunt sărace în proteine, au o capacitate redusă de hidratare, deci au o calitate inferioară.
- la 56% dintre produsele analizate s-au identificat adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoză (indice glicemic 100) și sucroză (zahăr – indice glicemic 70). Glucoza și sucroza sunt carbohidrați cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapidă, fapt ce obligă pancreasul să secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sânge. Oferind mai multă energie organismului de cât are nevoie, excesul de glucoză se depune sub forma de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge, fapt ce provoacă pe termen lung boli precum constipația cronică, cancer de colon și afecțiuni cardiovasculare.
-la 47% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziția pâinii uleiul de palmier și uleiul de rapiță.
-la 46% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii.
-la 27% dintre produsele analizate se folosesc enzime pentru a îmbunătăți artificial calitatea făinii.
-la 25% dintre produsele analizate s-au folosit alte tipuri de făinuri decât cele obținute din grâu cum ar fi: făina de soia, făina de fasole, făina de orez și făina de porumb.

Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug. Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală și pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare), deoarece numai așa pot beneficia de substanțe minerale (calciu, fosfor și fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 și B6) și vitamina PP. Totodată, le sugerez să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale și de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip”, a declarat coordonatorul studiului, Costel Stanciu.

Citiţi mai multe ştiri din Sănătate!



Alte stiri din Sanatate

Ultima oră