Spitalul "MS Curie": singurul loc din Bucureşti unde se poate diagnostica o malformaţie cardiacă la făt

05 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Spitalul

"În această perioadă scurtă, echipa românească a ajuns să fie la același nivel ca și cei din străinătate, care lucrau de 20 de ani. (...) În misiunea aceasta, de o săptămână, am făcut șapte cazuri. Până acum, am avut 169 de cazuri, cu mortalitate post-operatorie zero, iar la o lună — mortalitate 1,1%, cu numai doi pacienți pierduți, inferioară oricărui centru din lume. (...) Am lucrat și la Iași, am făcut acolo 60 de cazuri. (...) Targetul pentru 2016 este să rezolvăm 120 de cazuri. În decursul acestui an avem speranța să crească infrastructura. Trebuie să reînnoim acest contract cu Clinica San Donato ca să putem continua", spune dr. Tammam Ioussef.

Până acum, potrivit managerului Spitalului "MS Curie", Daniel Buzatu, 43 de cadre medicale au fost la specializare la Clinica San Donato din Italia

La Centrul Cardio-Chirurgie al Spitalului "MS Curie" "se poate diagnostica o malformație cardiacă începând din viața fetală. Din iunie anul trecut s-a inițiat o altă activitate de cardiologie intervențională și, până în prezent, s-au realizat 60 de proceduri intervenționale, ceea ce înseamnă că o serie de malformații sunt închise fără intervenție chirurgicală. Cu sprijinul specialiștilor străini, intervențiile sunt realizate gratuit. Facem lucrurile așa cum se fac în Europa, cap — coadă ca procedură, ca aparatură performantă, din toate punctele de vedere. Noi, din punct de vedere cardiologic, vedem peste 6.000 de pacienți anual, mulți dintre acești pacienți au și malformații cardiace. Nu ne ocupăm doar de malformații cardiace, practic orice malformație cardio-vasculară la copii poate fi tratată în acest departament", subliniază dr. Alin Nicolescu, şeful secţiei cardiologie.

Pe de altă parte, şeful secției terapie intensivă nou-născuți, dr Cătălin Cîrstoveanu, a susținut că medicii de aici nu pot aborda toate cazurile din cauza infrastructurii. "Pe noi ne interesează să dezvoltăm locul acesta. Știm că putem să facem mai mult și în sensul acesta am depus memorii la Președinție, la premier, la Ministerul Sănătății. Sperăm că vor fi auzite și (...) sperăm să ajungem să operăm 400 — 500 de cazuri. La noi, la Reanimare, am ajuns la dublu de asistente, peste 20, s-a triplat numărul de doctori", explică dr. Cîrstoveanu.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră