UPDATE. Bacteria E-coli: A ucis un bebeluş şi s-a deschis dosar penal

10 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
UPDATE. Bacteria E-coli: A ucis un bebeluş şi s-a deschis dosar penal

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă: "Parchetului de pe lângă judecătoria Piteşti se află ânregistrat, ca urmare a unei sesizări din oficiu, dosarul cu numărul 1061/P/2016 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 192 alin. 2C.p, (n.r. ucidere din culpă) cu referire la decesul numitei Oncescu Diana Maria." a declarat Antonia Diaconu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, pentru argeşenii.ro. 

În prezent, la Spitalul „MS Curie” sunt internaţi 11 bebeluşi infectaţi cu bacteria E-coli, extrem de agresivă: 10 din judeţul Argeş (Topoloveni, Ştefăneşti, Câmpulung Muscel, Pieteşti) şi 1 din Craiova.

În perioada 29 ianuarie – 10 februarie, la Spitalul „MS Curie” din Bucureşti au fost transportaţi din judeţul Argeş, 12 bebeluşi infectaţi cu un tip foarte agresiv de bacteria E-coli, dintre care unul a decedat. Bebeluşul decedat era din Topoloveni şi a fost adus în stare foarte gravă, intubuat, în resuscitare. Profesor doctor Mihaela Bălgrădean, şeful departamentului Pediatrie şi al secţiei de nefrologie, spune că, în tot anul trecut, a avut 10 cazuri similare de infecţie cu E-coli, de aceea consideră că, la ora actuală, în judeţul Argeş trebuie întreprinsă o anchetă epidemiologică.
Copiii internaţi cu infecţia E-coli, acum, la Spitalul „MS Curie”, au între 5 luni şi 14 luni.

Diagnostic
Bebeluşii au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic, care asociază insuficienţă renală acută, anemie şi trombocitopenie. Majoritatea sunt în terapie intensivă pentru montarea de catetere pentru dializă peritoneală.
Profesorul doctor Mihaela Bălgrădean spune că este vorba de un tip de bacterie E-coli foarte agresivă. Atunci când pătrunde în circulaţia sanguină, se plasează la nivelul vaselor de sânge mici ale organelor vitale, putând să pună viaţa în pericol. Sunt distruse globulele roşii la nivelul peretului vascular se distrug trombocitele, ajungându-se la astuparea vaselor de sânge. Se formează necroze, care duc la insuficienţă renală.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean a avut în îngrijire medicală, de-a lungul carierei, 33 de copii cu acest diagnostic, dintre care 2 au decedat. În privinţa prognosticului, prof. dr. Bălgrădean spune că acesta este diferit de la copil la copil, că acest sindrom are evoluţie prelungită, în general, cu sechele la nivelul rinichiului. Perioada de dializă este diferită de la caz la caz. Prin dializă, rinichiul începe treptat să-şi reia funcţiile. Prof. dr. Bălgrădean avertizează că unii copii pot rămâne cu boală renală cronică, cu sechele.

Ce este E-coli
Bacteria E-coli, Eschierichia coli, se află peste tot: apă, legume, fructe, legume, ouă, brânzeturi, carne, sol, dar şi în tubul digestiv al oamenilor şi animalelor. Sunt sute de tipuri de E.coli, dar unele dintre ele sunt extrem de agresive, deoarece produc toxine, diaree cu sânge, insuficienţă renală.
Prof. dr. Bălgrădean spune că, anul trecut, un copil a fost adus la spital, infectat cu bacteria E-coli luată din frişca tortului, chiar în ziua lui aniversară.
Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, medicul Sorina Hontaru, a anunţat că a fost deschisă o anchetă epidemiologică pentru stabilirea surselor infecţiei.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră