Virusul Zika. Recomandări pentru femeile însărcinate

10 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Virusul Zika. Recomandări pentru femeile însărcinate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a difuzat miercuri o serie de recomandări destinate femeilor, în special celor însărcinate, pentru a se feri de epidemia cu virusul Zika, despre care se crede că ar putea provoca microcefalie sau tulburări neurologice.

''Majoritatea femeilor din zonele afectate de virusul Zika vor da naștere unor copii normali'', a asigurat OMS, sfătuind totuși femeile să se protejeze de înțepăturile țânțarilor, principalii agenți de propagare ai virusului, și să folosească prezervative, pentru a evita o eventuală contaminare pe cale sexuală.

Examinarea cu ultrasunete nu reprezintă o metodă sigură pentru depistarea microcefaliei la făt decât în cazuri extreme, prin urmare ''femeile care vor să-și întrerupă sarcina din cauza temerii de microcefalie ar trebui să aibă acces liber la avort în deplină legalitate'', a afirmat organizația cu sediul la Geneva.

Fără a recomanda restricții de călătorie în zonele în care virusul este mai răspândit, OMS a sugerat femeilor să efectueze un control medical dacă realizează asemenea deplasări.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră