Mierea de albine grăbeşte cicatrizarea rănilor infectate

11 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Mierea de albine grăbeşte cicatrizarea rănilor infectate


Proprietăţile vindecătoare ale mierii de albine sunt cunoscute de mai mulţi ani, demonstrate de studii ştiinţifice. Mai nou, cercetătorii de la Universitatea Manchester au folosit diferite concentraţii dintr-o miere bio, care produce molecule reactive, conţinând oxigen, pentru a testa eficienţa acesteia în procesul de disgruere a ciupercii fusarium. Această ciupercă se găseşte pe plante şi în sol şi poate cauza infecţii grave, în special în cazul persoanelor vulnerabile.

Eficientă şi în cantităţi mici
Rezultatele studiului au arătat că şi în cantităţi mici, mierea de albine reuşeşte să distrugă membrana celulară şi să pătrundă în profunzima ciupercii, în zona straturilor fine de microorganisme, care accentuează gravitatea rănii şi întârzie cicatrizarea plăcilor cronice.

Uimitor este faptul că mierea funcţionează mai eficient ca unele antifungice”, spune Zain Habib Alhindi, autorul studiului.
Datorită proprietăţilor vindecătoare, mierea de albine era folosită, încă din antichitate, pentru tratamentul multor boli. Totuşi, doar un număr mic de studii s-au ocupat de efectul mierii asupra ciupercilor patogene, explică Malcolm Richardson, profesor de micologie medicală al Universitatea Manchester.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră