Spray-uri bucofaringiene, foarte folosite în cazuri de guturai, care provoacă alergii grave!

17 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Spray-uri bucofaringiene, foarte folosite în cazuri de guturai, care provoacă alergii grave!

„Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance risk Assessment Committee - PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) recomandă retragerea autorizației de punere pe piață pentru medicamentele care conțin fusafungină, astfel încât medicamentele respective să nu mai poată fi comercializate în UE”, precizează într-un comunicat de presă Agenţia Naţională a Medicamentului.

Revaluările efectuate de PRAC au condus la concluzia că beneficiile fusafunginei nu depășesc riscurile, în special riscul de apariție a unor reacții alergice grave.

Reacţii alergice
Fusafungina este un medicament antibacterian și antiinflamator administrat ca spray bucofaringian pentru tratarea infecțiilor de căi respiratorii superioare, precum rinofaringita (guturai).
Majoritatea reacțiilor alergice grave au apărut la scurt timp după utilizarea medicamentului și au implicat bronhospasm (contracții excesive și prelungite ale musculaturii respiratorii care determină dificultăți de respirație).

Încomunicatul EMA, transmis de ANM, se mai spune că o altă preocupare a PRAC a fost potențialul fusafunginei de promovare a rezistenței la antibiotice (capacitatea bacteriilor de a se dezvolta în prezența unui antibiotic care, în mod normal, ar determina distrugerea sau limitarea proliferării acestora). Deşi dovezile sunt insuficiente pentru a trage o concluzie cu privire la riscul de producere a rezistenței, acesta nu poate fi exclus.

„Nu s-au finalizat evalurile. Aceasta este prima etapă de evaluare a raportului beneficii-riscuri. Se va continua la alt nivel, după care Agenţia Europeană a Medicamentului va emite un comunicat cu concluziile finale”, spune farmacist Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Pacienților care doresc clarificări li se recomandă să discute cu medicul sau cu farmacistul.  Fusafungina este  utilizat sub forma de spray administrat pe cale orală sau nazală pentru tratamentul următoarelor infecții ale căilor respiratorii superioare: sinuzită (infecția sinusurilor), rinită (nas înfundat și scurgeri), rinofaringită, amigdalită (inflamarea amigdalelor determinată de prezența unei infecții) și laringită (inflamația laringelui).  

În Uniunea Europeană, medicamentele care conțin fusafungină se găsesc pe piață de peste 50 de ani, fiind autorizate prin procedură națională. În prezent, acestea sunt disponibile sub diferite denumiri comerciale (Bioparox, Locabiotal și Locabiosol) în următoarele state: Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, România, Slovacia și Spania.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră