Atenţie, în apă, razele ultraviolete sunt şi mai agresive

29 Iul 2015
Atenţie, în apă, razele ultraviolete sunt şi mai agresive
Chiar şi în apă, când înotăm, trebuie să ne acoperim pielea cu un strat de cremă de protecţie solară, ne recomandă medicii dermatologi. În apă, avem senzaţia că ne răcorim, comparativ cu temperatura ridicată a nisipiului fierbinte de pe plajă. Senzaţia de răcoare creşte atunci când ne aflăm în apă şi bate vântul. Dar în aceste condiţii, riscul de arsuri solare, chiar de insolaţie este şi mai mare, deoarece avem tendinţa de a sta mai mult în apă fără a ne proteja de razele ultraviolete. Medicii dermatologi ne recomandă să aplicăm crema solară şi a ne proteja pielea indiferent dacă înotăm în piscină sau în mare.

Explicaţia? Ca toate suprafeţele strălucitoare – apă, zăpadă, nisip – creşte cantitatea de ultraviolete expediate spre pielea şi ochii noştri. În mod curent, zăpada reflectă între 40% şi 90% din razele ultraviolete, apa, între 10% şi 30%, iar nisipul, între 5% şi 25%

Pielea şi ochii...

Oftalmologii, la rândul lor, ne sfătuiesc să purtăm ochelari de soare. Deoarce ultravioltele sunt cauza opacitatea cristalinului. Şi atenţie, opacitatea cristalinului duce direct la cataractă, cu cel mai mare risc de orbire.

De asemenea, poate provoca oftalmie ca urmare a arsurii solare la nivelul ochiului. Aşadar, cu oftalmologul consultaţi-vă asupra ochelarilor de soare şi cu dermatologul sau cel puţin cu farmacistul asupra cremei de protecţie solare care să vă protejeze pielea şi pe nisip, şi în apă. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră