94% dintre copiii dispăruţi pleacă intenționat de acasă sau din centrele de ocrotire

25 Mai 2015
94% dintre copiii dispăruţi pleacă intenționat de acasă sau din centrele de ocrotire
 Organizația Salvaţi Copiii România atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare și organizează, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), activităţi de informare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice.  

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 15.05.2014 - 15.05.2015, în țara noastră au fost raportate 3.736 de dispariții în rândul copiilor. În peste 94% dintre cazuri este vorba despre plecări voluntare, iar cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților, anunţă Organizaţia Salvaţi Copiii din România.

Dintre cei 3.736 de copii dispăruți, 131 sunt sub 10 ani, 1.085 au vârste între 10 și 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pentru o perioadă nedeterminată. Majoritatea acestora, respectiv 3.733, au fost găsiți în aceeași perioadă menționată mai sus - 129 dintre cei mai mici de 10 ani, 1.093 dintre cei cu vârsta între 10 și 14 ani și 2.511 dintre cei mai mari de 14 ani.

 Potrivit reprezentanților IGPR, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educație, abandonul școlar și influenţa anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică a familiei.

 La nivel european, conform datelor Federației Europene pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plecărilor voluntare, din total disparițiilor în rândul copiilor, este mult mai mic - de 51%. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenți cu vârste între 15 și 16 ani.

 Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv al Salvați Copiii România, atrage atenţia că: “Adolescența este o vârstă dificilă, atât pentru copii, cât și pentru părinți, profesori și alte persoane care îi au în îngrijire. Provocările acestei vârste îi expun pe adolescenți la o serie de riscuri prin fuga de acasă - exploatare, abuz, trafic de copii. Un segment vulnerabil îl reprezintă și copiii din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție la problemele cu care se confruntă, însă nu conștientizează că problemele din afara familiei și a acestor instituții de ocrotire sunt mult mai mari și, uneori, imposibil de depășit. Situația cu care ne confruntăm trebuie abordată urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor, cât și adulților care îi au în grijă”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră