Ochii roşii, iritaţi după ce ai fost la piscină. Cine este de vină? Răspunde CDC Atlanta: Urina şi mai puţin clorul!

26 Iun 2015
Ochii roşii, iritaţi după ce ai fost la piscină. Cine este de vină? Răspunde CDC Atlanta: Urina şi mai puţin clorul!
 Am fost la piscină şi am ochii roşii şi iritaţi. Prima idee care ne trece prin cap este să punem aceste neplăceri pe seama clorului aruncat din belşug în piscină. Iată că un studiu ce se realizează anual de Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) Atlanta din SUA vine cu concluzii nu prea plăcute pentru cei care au trăit pe pielea lor aceste neplăceri. În cele mai recent studiu al CDC scrie negru pe alb: urina este de vină pentru înroşirea şi iritarea ochilor celor care se bălăcesc în unele piscine. Această afectare oculară este urmare a reacţiei dintre urină şi clor şi nu exclusiv de la clor. „A urina într-o piscină micşorează concentraţia de clor şi produce un agent iritant care este responsabil de înroşirea ochilor şi iritarea acestora, explică Michele Hlavsa, şeful programului "Healthy Swimming" din cadrul CDC Atlanta pentr Daily Mail. Studiul explică faptul că acidul uric şi azotul din urină, în combinaţie cu sărurile eliminate în apă, transpiraţia şi, evident, cu clorul generează molecule toxice, cum este triclorura de azot, care pot afecta ochii, urechile dar şi pielea, inclusiv căile respiratorii.

Cea mai frecventă este însă conjunctivita de piscină, de origine virală. Profesorul doctor Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Oftalmologice, spune că este periculos să ne tratăm singuri de această formă de conjunctivită aplicând soluţii despre care doar am auzit că ar fi eficiente. Persoanele care se tratează astfel se expun riscului ca această infecţie să se agraveze cu consecinţe grave. De asemenea, boala să fie confundată cu conjunctivita şi, în realitate să fie un glaucom, afecţiune severă.

Prof. dr. Monica Pop ne sfătuieşte să ne spălăm ochii cu apă şi săpun şi, apoi, să consultăm medicul. Nu vom acoperi ochiul cu pansamente sau comprese umede sau uscate, nu vom spăla ochiul cu ceaiuri (nici de muşeţel), deoarece accentuează iritarea ochilor şi facilitează înmulţirea microorganismelor.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră