OMS: Sindromul MERS-CoV letal în 36% dintre cazuri

01 Iul 2015
OMS: Sindromul MERS-CoV letal în 36% dintre cazuri
Organizaţia Mondială a Sănătăţii  (OMS) atrage atenţia că aproximativ 36% dintre cazurile confirmate de sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) au decedat. MERS este o boală virală acută, provocată de un nou coronavirus (MERS-CoV), identificat pentru prima dată în Arabia Saudită în 2012. Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care pot cauza boli, de la răceală simplă (common cold ) la o îmbolnăvire severă (SARS = sindromul respirator acut sever ). În condiţiile înregistrării de noi cazuri şi a perioadei de concedii, când circulăm mai mult decât în restul anului, ne-am adresat specialiştilor Institutului Cantacuzino pentru a obţine informaţii corecte despre MERS-CoV şi mai ales cum ne putem proteja de acesta.

Din Orientul Mijlociu, Asia, Africa până în Europa şi America

Până acum fost consemnate cazuri de MERS-CoV în Iordania, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Yemen, dar şi în Franţa, Germania, Grecia, Italia, Regatul Unit, Tunisia, Egipt, China, Malaezia, SUA etc. Studii combinate sugerează ca dromaderii sunt o sursă probabilă de infectare a omului.
Evident, persoanele care călătoresc sunt interesate să ştie dacă mai este indicat să viziteze ferme, pieţe, târguri sau să se plimbe cu camila. În buletinul de informaţii săptămânale al Institutului Cantacuzino, dr. Viorel Alexandrescu precizează că, preventiv, „oricine vizitează ferme, pieţe, hambare sau alte locuri unde sunt prezente animale ar trebui să respecte regulile generale de igienă, inclusiv spălarea mâinilor în mod regulat înainte și după atingerea animalelor şi evitarea contactului cu animalele bolnave. Consumul de produse de origine animală crude sau insuficient preparate termic, inclusiv lapte și carne, implică un risc ridicat de infectare cu o mare varietate de microorganisme care ar putea provoca boli. Produsele de origine animală prelucrate corespunzător prin coacere sau pasteurizare sunt sigure pentru consum, dar ar trebui să fie, de asemenea, manipulate cu grijă pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente crude. Carnea și laptele de cămilă sunt produse nutritive care pot fi consumate și după pasteurizare, fierbere sau alte tratamente termice. Persoanele cu diabet zaharat, insuficiență renală, boli pulmonare cronice şi cele cu sistemul imun slăbit prezintă un risc crescut de îmbolnăvire severă cu MERS-CoV. În concluzie, trebuie să evităm contactul cu cămilele, consumul de lapte crud sau carne de cămilă, care nu a fost fiertă în mod corespunzător, ori să venim în contact cu urină de cămilă”.

Simptome

Bolnavul de MERS prezintă febră, tuse și/sau dificultăţi în respiraţie. Pneumonia este o manifestare comună. Au fost raportate şi simptome gastrointestinale, inclusiv diaree. Îmbolnăvirea severă poate provoca insuficienţă respiratorie care necesită ventilaţie mecanică şi suport într-o unitate de terapie intensivă. Unii pacienți au avut insuficienţă de organ, în special renală, sau șoc septic. Virusul pare să provoace boli mai severe în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit, vârstnicilor şi celor cu boli cronice (diabet, cancer, bolile pulmonare cronice).

La ora actuală, nu există un vaccin sau un tratament specific acestei infecţii. Specialiştii Insitutului Cantacuzino recomandă persoanelor care revin din zone unde au fost semnalate cazuri de MERS-CoV şi prezintă unele simptome suspecte să consulte de urgenţă medicul. 

Citiţi mai multe ştiri din Sănătate!

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră