Vaccin experimental contra coronavirusului MERS

29 Iul 2015
Vaccin experimental contra coronavirusului MERS
Un vaccin experimental contra coronavirusul MERS (sindromul respriator al Orientului Mijlociu) şi-a dovedit eficienţa în testele efectuate pe rozătoare şi maimuţe. El a declanşat un răspuns imunitar care ar putea deschide calea către vaccinul folosit pentru protejarea oamenilor de acest virus, au anunţat, marţi, cercetătorii americanii în revista britanică Nature Communications. Echipa de virusologi de la Institutul Naţional American al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase (NIAID), coordonată de dr. Barney Graham, a folosit o proteină de care coronavirusul MERS se serveşte pentru a pătrunde în celule şi a le infecta.

Răspunsul imunitar

Cercetătorii au testat diferite soluţii de vaccin, administrate rozătoarelor în două reprize. Ei au observat că organismul rozătoarelor vaccinate a eliberat anticorpi capabili să neutralizeze multe suşe de coronavirusuri MERS. Trei varietăţi de vaccin, care au generat cele mai puternice reacţii imunitare la rozătoare, au fost folosite pe un grup de 12 maimuţe. Şi la acestea a declanşat răspunsuri imunitare: primatele au fost, astfel, protejate de complicaţii, cum este infecţia pulmonară severă.

În prezent, cercetătorii lucrează la versiuni de vaccin destinat oamenilor, care ar putea fi testate clinic.

În prezent, nu există nici un vaccin contra coronavirusului MERS brevetat. Infecţia cu acest virus a apărut în 2012, în Arabia Saudită. Între mai şi iulie 2015, s-a semnalat şi în Coreea de Sud: peste 180 de cazuri de infecţie confirmate, dintre care 36 de decese.

La nivel global, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recenzat 1.368 de cazuri din 2012, din care aproximativ 490 de decese. Virusul sindromului respirator al Orientului Mijlociu are un potenţial letal mai mare comparativ cu virusul sindromului respirator acut sever (SRAS), dar mai puţin contagios ca acesta.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră