Copiii crescuţi în contact direct cu animale de curte sunt mai puţin expuşi crizelor alergice

13 Iul 2015
 Copiii crescuţi în contact direct cu animale de curte  sunt mai puţin expuşi crizelor alergice
Îmbunătăţirea nivelului de igienă a atras după sine o diminuare a contactului copiilor cu diferiţi microbi. Ceea ce nu este întotdeauna bine. Pentru că tinerii crescuţi într-un mediu relativ aseptic sunt mai expuşi riscului de alergii sau de boli auto-imune (cum este diabetul tip 1), comparativ cu alţi tineri care nu beneficiat de acelaşi nivel de igienă.. Este baza unei teorii privind igiena, dezvoltată în ultimii ani, care sugerează o legătură între creşterea frecvenţei bolilor alergice şi o scădere a incidenţei patologiilor infecţioase în ţările dezvoltate. Cercetătorii de la Institutul Pasteur explică acest fenomen într-un articol publicat în revista Science, numărul din 9 iulie.

Alergii, obezitate, afecţiuni ale colonului 


Studiile epidemiologice au confirmat că acei copii, care au crescut în contact direct cu animale de fermă şi, deci, au fost expuşi mai multor microorganisme, fac mai puţine crize de alergie în decursul vieţii. Dimpotrivă, alte studii dovedesc că rozătoarelor, care au fost tratate, încă din primele zile de viaţă cu antibiotice, li se distruge echilibrul microbiomului. Astfel, rozătoarele dobândesc o sensibilitate mai mare la alergeni. Microbiomul uman este definit ca fiind anasamblul microorganismelor aflate pe la suprafaţa şi în profunzimea pielii, în salivă şi mucoasa bucală, în conjunctivă, tractul gastro-intestinal.

Microbiomul este format din sute de mii de miliarde de bacterii care trăiesc în simbioză cu organismul nostru, în special în intestin. Aceste sute de mii de miliarde de microorganisme cântăresc aproape două kilograme, iar dezechilibrele pot fi la orginea şi altor probleme majore de sănătate: obezitatea, afecţiuni ale colonului etc.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră