Medicii australieni au reuşit să repare faţa unui copil venit pe lume fără nas, ochi şi maxilarul superior (VIDEO)

30 Iun 2015
Medicii australieni au reuşit să repare faţa unui copil venit pe lume fără nas, ochi şi maxilarul superior (VIDEO)
Yahya a venit pe lume cu malformaţii grave. Dar şansa lui a venit de la un apel la solidaritate postat pe Facebook de un prieten al tatălui acestui copil, povesteşte un articol publicat în L'Express. Yahya s-a născut în Maroc şi are patru ani. Este un băieţel diferit de ceilalţi, deoarece a venit pe lume fără ochi, fără nas şi fără maxilarul superior, printre alte malformaţii grave. Pentru a nu fi privit de ceilalţi copii, părinţii lui Yahya îi acopereau faţa şi capul când ieşea din casă. Dar anul trecut, un vecin de familie, singurul care avea conexiune la internet în sătucul în care locuia Yahya, a decis să lanseze un apel pe Facebook pentru ajutorarea acestei familii. El spera, astfel, că va găsi medici specialişti care să-l ia în îngrijire pe Yahya, deoarece majoritatea până atunci, toţi medicii contactaţi au refuzat să-l opereze, estimând că intervenţia chirurgicală este extrem de dificilă.

Până la urmă, mesajul vecinului lui Yahya a sensibilizat-o pe Fatima Baraka, o femeie de origine marocană care locuieşte în Australia, la mii de kilometri de sătucul marocan al lui Yahya. Decisă să vină în ajutorul băieţelului marocan, Fatima, ea însăşi o învigătoare a cancerului mamar, a luat legătura cu mai mulţi chirurgi. Până la urmă, a reuşit să convingă un chirurg australian, Tony Holmes, să se intereseze de acest copil.

După aceea, familia a venit cu copilul la Melbourne pentru examene complete la Royal Children Hospital. Şi iată că medicul a acceptat să-l opereze pe Yahya. În februarie anul acesta, după o operaţie care a durat 18 ore, în care Yahya a fost în mare pericol de a muri, în care a pierdut aproape jumătate din cantitatea totală de sânge, soarele a răsărit şi în viaţa acestui copil. A fost o operaţie reuşită, despre care autorii ei au preferat să mai aştepte până să furnizeze de informaţii. Aşa se explică faptul că rezultatele pozitive ale intervenţiei chirurgicale au fost prezentate abia duminică, 28 iunie.

Pe site-ul australian News.com.au, medicii au anunţat că sunt prevăzute şi alte operaţii pentru montarea şi ajustarea unei proteze la nas şi proteze oculare pe faţa reconstruită a micuţului Yahya.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră