O combinatie de doua medicamente permite distrugerea in trei saptamani a melanomului cu metastaze

28 Apr 2015
O combinatie de doua medicamente permite distrugerea in trei saptamani a melanomului cu metastaze
 Intr-un articol aparut in 20 aprilie a.c. in The New England Journal of Medicine, o echipa de cercetatori din New York anunta obtinerea unui succes medical in cazul unei paciente cu melanom, in varsta de 49 de ani.

Pentru tratarea pacientei, medicii au combinat ipilimumab (principiul activ folosit in medicamentul Yervoy, administrat in tratamentul melanoamelor in faze avansate la adult) si nivolumab (autorizat in SUA sub denumirea de Opdivo). 

“Cand pacienta a revenit dupa trei saptamani de la tratament, s-a putut observa ca tumora a disparut. Nu mai este decat o cavitate » , se precizeaza in articol. Este prima pacienta care inregistreaza acest succes intr-un timp foarte scurt ca urmare a acestei combinatii de medicamente.

Cercetatorii mai precizeaza ca au comparat pacientii tratati cu aceasta combinatie (ipilimumab si nivolumab) cu pacientii tratati cu ipilimumab combinat cu placebo. Potrivit studiului, la 61% dintre pacientii care au beneficiat de prima combinatie s-a observat o retragere a tumorii, comparativ cu 11% dintre pacientii care au primit numai un medicament.

De asemenea, in cazul a 22% dintre pacientii care au beneficiat de combinatia de medicamente s-a constatat disparitia integrala a melanomului. Sunt, totusi, si probleme. Aceasta combinatie de medicamente este asociata cu importante efecte secundare, printre care: inflamarea colonului, tulburari ale functiilor glandelor endocrine, diaree.

Studiul raporteaza ca 54% dintre pacientii care au luat aceste medicamente au suferit importante efecte secundare, comparativ cu 24% dintre pacientii care au primit doar ipilimumab. (M.M.)

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră