Steatoza hepatică non-alcoolică poate fi ţinută sub control cu exerciţii fizice zilnice şi o alimentaţie bogată în vitamina E

25 Iun 2015
Steatoza hepatică non-alcoolică poate fi ţinută sub control cu exerciţii fizice zilnice şi o alimentaţie bogată în vitamina E
 NASH – non alcoholic steatohepatitis, steatoza hepatică non-alcoolică este mai frecventă la pacienţii cu diabet tip 2 sau obez, al căror număr este în creştere. Este avertismentul comun al celor 250 de specialişti în bolile ficatului reuniţi la Institutul Pasteur din Paris în cadrul primului simpozion internaţional consacrat NASH. Steatoza hepatică poate fi determinată de consumul exagerat de alcool sau independentă de acest element, situaţie în care vorbim despre steatoza hepatică non-alcoolică.

Această boală se caracterizeză prin acumularea de grăsimi, mai precis de trigliceride în ficat. NASH poate evolua spre ciroză şi hepatocarcinom.

În SUA, în prezent, mai mult un american din trei are steatoză hepatică non-alcoolică şi în categoria persoanelor cu risc mai mare sunt cele suferinde de diabet tip 2 sau de obezitate.

Specialiştii atrag atenţia că NASH evoluează fără simptome, cel mult cu o stare de oboseală şi cu somnolenţă în timpul zilei. Biopsia hepatică este modalitatea cea mai sigură de confirmare a diagnosticului şi de evaluare cu precizie a fibrozei, asociată cu riscul de ciroză.

Specialiştii susţin că, prin revenirea treptată la o greutate normală, se poate înregistra regresul steatozei hepatice. Dar această pierdere în greutate trebuie obţinută printr-un program strict de exerciţii fizice zilnice şi nu prin diete dezechilibrate nutriţional. Deoarece un regim bogat în grăsimi saturate şi în colesterol, dar sărac în grăsimi nesaturate, fibre şi vitaminele C şi E este periculos pentru ficat, ca de altfel fructoza prezentă în cantităţi mari în băuturile carbogazoase. Uleiurile vegetale, arahidele, seminţelşe de in, avocado sunt alimente bogate în vitamina E naturală. Aceste detalii sunt foarte importante în condiţiile în care nu există un tratament specific steatozei hepatice, boală care progresează încet, dar sigur.

Totuşi, specialiştii reuniţi recent la Institutul Pasteur au anunţat că sunt studii care demonstrează că o suplimentare a aportului de vitamina E, un antioxidant valoros, îmbunătăţeşte în mod semnificativ starea pacienţilor. De asemenea, sunt în curs de producere a unor molecule specifice acestei boli.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră