Detectarea schizofreniei cu ajutorul calculatorului

28 Aug 2015
Detectarea schizofreniei cu ajutorul calculatorului
Cercetătorii de la Universitatea din Columbia şi IBM Research au reuşit să detecteze schizofrenia, analizând, prin algoritmi informatici, tulburările de gândire, scrie site-ul Atlantico. Este vorba de o metodă informatică care ar putea detecta foarte bine psihozele în faze incipiente.

Schizophrenia este o formă de tulburare psihotică întâlnită la aproximativ 1% din populaţie şi care se traduce printr-o pierdere a contactului cu realitatea şi mai ales printr-o alterare a gândirii.

Studiul a fost publicat miercuri, 26 august, în revista NPJ-Schizophrenia.

Cheryl Corcoran, profesor de psihiatrie la Universitatea din Columbia, spune că într-adevăr „o tulburare a gândirii este o caracteristică majoră, care permite anticiparea apariţiei schizofreniei”.

Potrivit lui Guillermo Cecchi, cercetător la IBM Research, gândirea dezorganizată este studiată pentru a preveni cazurile de psihoză. În aceste cazuri, metoda revoluţionară a algoritmilor informatice a permis detectarea acestor tulburări cu o rată de succes de 79%. Calculatorul detectează cu precizie incorenţa semantică, structura gândirii, sintaxa.

Potrivit lui Gillinder Bedi, profesor de psihologie clinică la Universitatea din Columbia, metoda calculatorului permite un tratament preventiv mai precis, administrat înainte de apariţia psihozei propru-zise.

Totuşi, conform prof. Cecchi, această metodă nu ţine seama de intonaţie, cadenţă etc. Programul Columbia a detectat cu succes 5 pacienţi dintr-un lot de aproximativ 30 care au avut un episod psihotic în ultimii doi ani, un experiment la scară mai mare fiind deja planificat.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră