Vaccin contra H. pylori, bacteria care provoacă ulcere, gastrite, cancere

06 Iul 2015
Vaccin contra H. pylori, bacteria care provoacă ulcere, gastrite, cancere
Un nou vaccin testat pe un grup de copii din China s-a dovedit eficient în eliminarea Helicobacter pylori, bacterie implicată în 99% dintre ulcerele stomacale, anunţă un studiu prezentat în revista The Lancet.

Ulcerele gastrice sau duodenale, gastritele cronice, cancerele stomacului... Sunt boli care au legătură directă cu Helicobacter pylori. Această bacterie este prezentă la peste jumătate din populaţia globului. Din fericire doar o persoană din zece dezvoltă o boală în care este implicată această bacterie. Pentru a evita ca această bacterie să mai provoace boli gastrice, cercetătorii chinezi au conceput un vaccin, care are ca ţintă eliminarea agentului patologic.

Eficienţă de aproape 72%

Profesorul Ming Zen şi echipa lui au testat vaccinul pe un eşantion de 4.000 de copii cu vârste între 6 şi 15 ani cu o stare de sănătate bună.

Din decembrie 2004 până în martie 2005, copiii incluşi în studiu au primit trei doze de vaccin. Jumătate dintre copii au primit vaccinul adevărat, cealaltă jumătate, placebo. Cohorta de copii a fost monitorizată timp de 3 ani. Un an după vaccinare, cercetătorii au depistat 64 de persoane infectate cu H. pylori. Printre ele, 14 erau din grupul care a beneficiat de vaccin şi 50 din grupul cu placebo. Astfel, medicii chinezi au stabilit că vaccinul are o eficienţă evaluată de 71,8%. Autorii studiului relevă faptul că nu s-au înregistrat efecte nedorite legate de administrarea vaccinului.

Rezultatele indică faptul că vaccinul ar putea reduce foarte mult prevalenţa infecţiei cu Helicobacter pylori în lume, subliniază cercetătorii chineie, precizând că este necesară o supraveghere îndelungată a persoanelor vaccinate pentru confirmarea protecţiei induse de acest vaccin contra bolilor legate de H. Pylori.

Cauză a 50% dintre cancerele gastrice

Profesorul doctor Cristian Gheorghe, şef de secţie în cadrul Institutului Clinic Fundeni, spune că de mult se lucrează la un vaccin contra acestei redutabile bacterii, aşa cum de mult se lucrează la un vaccin contra virusului hepatitic C. „Este foarte important un vaccin contra Helicobacter pylori, deoarece această bacterie este implicată în jumătate dintre cancerele gastrice. Iar 1% dintre persoanele care au această bacterie fac cancere gastrice. Este vorba de tulpini foarte agresive ale acestei bacterii”.

Helicobacter pylori se dezvoltă în mucoasa stoamcului şi a duodenului şi nu poate trăi decât în mediul acid din această parte a corpului omului. Este o bacterie rezistentă şi nu este asociată cu simptome specifice. De regulă, persoanele infectate cu H. Pylori au dureri abdominale, senzaţie de greaţă şi de vomă, balonare. Potrivit profesorului doctor Mircea Diculescu, aproximativ 70% dintre români sunt purtători ai acestei bacterii.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră