Turul Franţei 2015: Lance Armstrong intră joi pe traseu

15 Iul 2015
Turul Franţei 2015: Lance Armstrong intră joi pe traseu
Chiar daca a castigat de sapte ori Marea Bucla, americanul Lance Armstrong este acum un personaj controversat in lumea ciclismului. In cele din urma, justitia din Statele Unite a stabilit ca rutierul a folosit substante interzise, motiv pentru care toate tricourile galbene i-au fost retrase.

Fanii ciclismului comenteaza foarte mult in aceste zile evolutiile lui Chris Froome, britanicul fiind comparat cu Lance Armstrong. Evident, nu putini sunt cei care cred ca rutierul de la Sky se dopeaza. Din pacate, sunt tot mai multi cei care se uita la ciclism doar ca sa critice in loc sa se bucure de spectacolul oferit de sportivi, sa admire munca rutierilor si sa se delecteze cu peisajele. Bicicleta iti ofera libertate, are puterea sa te scoata din rutina zilnica.

Indiferent ca s-a dopat sau nu, Lance Armstrong ramane un ciclist urias, un reper in istoria acestui sport. Si da dovada inclusiv de omenie. Spuneti-i dopat sau drogat, cum vreti, dar tineti cont ca pana si politistii de la “rutiera” mai beau in timpul programului, dupa care ies pe traseu ca sa faca teste de alcoolemie soferilor. Oamenii, indiferent de meseria pe care o au, sunt un cumul de defecte. Conteaza prea putin ceea ce faci acum. Important este ce ramane in urma ta.

Lance Armstrong lupta pentru vietile celor bolnavi de cancer. Pentru unii inseamna enorm, dar pentru altii, care n-au trecut prin suferinta, nu valoreaza doua parale. Sigur ca americanul nu este salvatorul omenirii, dar maine va reveni pe traseul Turul Frantei intr-o actiune caritabila. Este prima aparitie publica in Hexagon a rutierului dupa scandalul in urma caruia a fost deposedat de tot palmaresul pe care l-a dobandit de-a lungul participarilor sale in Marea Bucla.

Americanul va pedala din Muret pana la Rodez, dupa care vineri va ajunge la Mende. Acelasi traseul va fi parcurs, cu o zi intarziere, si de rutierii din Turul Frantei. Ideea acestei actiuni caritabile ii apartine fostului fotbalist Geoff Thomas, care isi doreste ca sa stranga 1,4 milioane de euro cu aceasta ocazie. 840.000 de euro au intrat deja in conturi. Banii urmeaza sa fie folositi pentru bolnavii de leucemie. Prezenta lui Armstrong pe traseul Marii Bucle a starnit controverse, cel mai vehement fiind Brian Cookson, presedintele Uniunii Cicliste Internationale.

Lance Armstrong a reactionat insa la adresa celui care conduce forul international care patroneaza lumea ciclismului. „Oamenii cred ca eu am o relatie amara cu Franta si cu locuitorii sai, dar mie imi face placere sa merg acolo. Iubesc Franta. Nu stiu cine e Brian Cookson. Nu l-am cunoscut, nu am avut niciodată o conversație cu el, nici măcar nu știu care este viziunea sa despre sport . Stiu in schimb ca Geoff doreste sa obtinem fonduri intr-un scop caritabil si asta imi face placere", a declarat Armstrong.

Alte stiri din Sport

Ultima oră