DESCOPERIRE NEAȘTEPTATĂ în subsolul unui observator astronomic! Imaginea datează din timpul Primului Război Mondial

13 Apr 2016 | scris de Veronica Micu
DESCOPERIRE NEAȘTEPTATĂ în subsolul unui observator astronomic! Imaginea datează din timpul Primului Război Mondial

Este vorba despre prima dovadă a existenței unei planete în afara sistemului nostru solar.

Astronomul olandezo-american Adriaan van Maanen a realizat în 1917 o serie de imagini spectrale a luminii emise de diferite stele, descoperind și o pitică albă.

Fotografiile au fost făcute la Observatorul Carnegie din California, însă nu li s-a dat importanță. Nimeni nu a realizat că fusese descoperită prima dovadă a existenței uneia sau mai multor planete care orbitează o stea, alta decât Soarele nostru. Imaginile au fost arhivate și uitate.

După aproape un secol, astronomul Jay Farihi, de la University College London, luat legătura cu cei de la Observatorul Carnegie din California, în speranța că va putea studia lucrările lui Adriaan van Maanen.

Ceea ce s-a și întâmplat. Și nu mică i-a fost mirarea atunci când a descoperit că existența exoplanetelor a fost demonstrată ăn 1917, nu în 1992, așa cum se credea până acum.

"Ceea ce s-a descoperit în 1917 este incredibil! Avem tone de istorie la subsol și cine știe de ce alte descoperiri vom mai da în viitor?", a declarat directorul Observatorului din California, John Mulchaey.

spectru

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră