FURTUNĂ în mediul academic britanic: Guma de șters, o "unealtă a diavolului" care trebuie interzisă?!

28 Mai 2015
FURTUNĂ în mediul academic britanic: Guma de șters, o
Guy Claxton, profesor asociat la prestigiosul Kings College din Londra, a reușit să stârnească o aprigă controversă în jurul banelei gume de șters, după ce a calificat-o drept "un instrument al diavolului" și a cerut să fie eliminată din școli, informează bbc.co.uk.

Claxton, cercetător în științe cognitive, este de părere că radierele sunt responsabile de crearea unei adevărate culturi a rușinii față de greșeală, care nu ar trebui să intervină în procesul de cunoaștere al elevilor, care se simt stânjeniți atunci când greșesc.
"E un mod prin care mințim lumea, spunem că nu am greșit, că am făcut totul bine de la prima încercare", și-a explicat profesorul demersul.

Claxton este de părere că elevii ar trebui să fie încurajați să nu nege erorile comise, ci să învețe din ele, pentru că aceasta este cu adevărat lumea în care trăim, facem greșeli, care produc consecințe.

Un purtător de cuvânt al Asociației Naționale pentru Educație în ciclu primar din Marea Britanie, a declarat că interzicerea folosirii gumei de șters în școli ar reprezenta o măsură mult prea dură, dar că, în anumite situații, aceasta nu ar trebui folosită.
"De exemplu, la ora de matematică, n-aș vrea ca elevii mei să fie apăsați de faptul că trebuie să obțină rezultatul corect, ci mai degrabă să se concentreze cum să-mi arate calea prin care au ajuns la el, chir prin intermediul unei greșeli intermediare", a declarat oficialul britanic.

"Pentru un copil este un mare pas înainte acela de a recunoaște propria greșeală, pentru că mulți dintre noi, chiar ajunși la vârstă adultă, evităm să înfruntăm erorile comise", a mai declarat pentru BBC dr. Anthony Williams, expert în psihologia copilului, profesor la Universitatea din Sheffield.

Dar, dacă propunerea lui Claxton va fi aprobată, și radierele vor fi eliminate din școli, va fi oare acesta finalul?
Nu, spune profesorul Williams. "Ce se va întâmpla la orele de informatică. Vom elimina tasta de ștergere? Vă puteți imagina cum ar arăta activitatea dumneavoastră, dacă am elimina această tastă? În lumea reală, facem tot timpul erori, mai mari sau mai mici, revizuind, schimbându-ne, progresând".

bbc.co.uk precizează că în Marea Britanie, în unele școli, a fost interzisă pasta corectoare, însă nu din motive "diavolești", invocate de Claxton, ci din cauza faptului că era inhalată de unii dintre elevi.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră