NASA lansează azi farfuria zburătoare care ne va duce pe Marte! Urmărește LIVE VIDEO

03 Iun 2015
NASA lansează azi farfuria zburătoare care ne va duce pe Marte! Urmărește LIVE VIDEO
Managerii proiectului denumit Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD — decelerator supersonic de mică densitate) au amânat pentru astăzi la ora 1:30 p.m. EDT (20:30, ora României) lansarea deceleratorului supersonic. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc ieri, însă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, a fost amanat, anunță NASA pe site-ul oficial.
 
"Farfuria zburătoare" a fost dezvoltată de NASA pentru a transporta prima misiune cu echipaj la bord pe Marte.
 
Potrivit oficialilor NASA, în momentul lansării deceleratorul va fi purtat de un gigantic balon meteorologic.

URMĂREȘTE LIVE LANSAREA DECELERATORULUI SUPERSONIC
 
Timp de peste două ore, balonul va transporta vehiculul până la o altitudine de 37.000 de metri, de aproape patru ori mai sus decât altitudinea de croazieră a unui avion de pasageri. La această altitudine, densitatea atmosferică terestră este similară celei marțiene. 
 
După ce va ajunge la 37.000 de metri balonul se va desprinde automat, iar sistemul LDSD urmează să-și demonstreze calitățile de aterizare. El este dotat cu o rachetă ce va fi aprinsă urmând să propulseze "farfuria zburătoare" până la o viteză de 4 ori mai mare decât viteza sunetului, viteză corespunzătoare unei coborâri spre suprafața planetei Marte.  
 
Dacă sistemul va funcționa conform proiectanților, un inel gonflabil cu care este prevăzută farfuria, inel realizat din aceleași materiale ca și vestele antiglonț, se va umfla până la 1 metru în jurul acesteia într-o fracțiune de secundă, generând o forță de frânare suficientă pentru deschiderea unei parașute foarte mari care va coborî apoi "farfuria zburătoare" până la suprafața oceanului Pacific. (V.M.)
 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră