VIDEO: Un test rapid, pe suport de hârtie, pentru depistarea Ebola

24 Aug 2015
VIDEO: Un test rapid, pe suport de hârtie, pentru depistarea Ebola
Un test de sânge rapid, pe suport de hârtie, care poate detecta simultan virusurile Ebola, febrei Dengue şi febrei galbene, a dat rezultate promiţătoare în timpul testărilor, spun cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, conform scidev.net.

Dispozitivul, care arată similar cu un test de sarcină comercial și are un preţ de 5 dolari, a fost prezentat în cadrul unei conferințe a American Chemical Society, săptămâna trecută. Testul combină nanoparticule de argint colorate cu anticorpii pentru fiecare dintre cele trei virusuri. Dacă un pacient are în sânge unul dintre virusuri, testul indică culoarea corespunzătoare bolii provocate de acel virus, în câteva minute.

În prezent, laboranţii folosesc tehnici genetice pentru a identifica un anumit virus, ceea ce durează câteva ore și necesită un laborator fix. În schimb, personalul medical şi de laborator ar putea folosi testul de hârtie pentru a detecta boala chiar și în zonele îndepărtate fără curent electric sau spital.

Cu toate acestea, testul nu este suficient de sensibil pentru a înlocui integral testele de laborator tradiţionale, iar cercetătorii spun că sunt necesare teste follow-up într-un mediu clinic pentru a confirma diagnosticul de test.

Medicii ar putea ajuta, de asemenea, la întocmirea unei hărţi cu răspândirea unei boli prin încărcarea rezultatelor testelor rapide într-o bază de date online. "Datorită GPS, înregistrarea datei şi orei asociate cu o fotografie, această hartă ar arăta dacă boala se răspândeşte sau focarul se stinge", a explicat Kimberly Hamad-Schifferli, profesor la MIT.

Acest lucru ar putea ajuta autorităţile din sănătate să identifice și să confirme focarele de boli în zonele rurale, spune Jennifer Norman, director de sănătate publică la organizația umanitară britanică, Mercy Corps.

"De exemplu, dacă într-o anumită zonă mai mulți pacienți ies pozitiv la Ebola prin utilizarea acestui test rapid, oficialii din domeniul sănătăţii ar putea acorda cu prioritate resurse suplimentare de diagnostic și umane pentru zona respectivă", a explicat Norman.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!



 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră