SURPRIZE, SURPRIZE cu anul ŞCOLAR 2015- 2016: şcoala NU va mai începe pe 15 septembrie. Ce alte noutăţi îi aşteptă pe elevi

07 Aug 2015
SURPRIZE, SURPRIZE cu anul ŞCOLAR 2015- 2016: şcoala NU va mai începe pe 15 septembrie. Ce alte noutăţi îi aşteptă pe elevi
Nu aduce anul ce aduce noul an şcolar 2015-2016! Ministerul Educaţiei îi va surprinde pe părinţi şi pe copii cu ceva noutăţi în legătură cu structura anului şcolar, dar şi cu manualele. Mai exact, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-un interviu la digi24.ro că din anul şcolar 2016-2017, elevii se vor întoarce la şcoală mai devreme de 15 septembrie. „Există o cerere susţinută cu argumente şi am apreciat din partea Consiliului Elevilor cererea de a începe şcoala mai devreme. Am apreciat maturitatea abordării, cu atât mai mult cu cât solicitarea a venit din partea elevilor, dar împreună cu precizarea că nu doresc aplicarea acestui lucru din 2015. Au dorit aplicarea din 2016, ceea ce am luat în considerare în momentul în care am aprobat calendarul pentru 2015-2016, l-am finalizat pe data de 4 septembrie, astfel încât pe 5 septembrie să înceapă următorul an şcolar", a precizat Sorin Cîmpeanu. În acest moment, Ministerul Educaţiei colectează în continuare propuneri de la sindicate, asociaţii de elevi dar şi ONG-uri. 


Despre învăţământul obligatoriu...


Oficialul a mai declarat că învăţământul obligatoriu ar putea fi stabilit la 12 clase, nu 10, cât sunt în prezent. „Un popor educat ştie să aibă grijă mai bine şi de sănătatea lui, şi de prosperitatea lui, şi de securitatea lui. Un popor educat este ceea ce ne dorim cu toţii“, a spus ministrul Educaţiei. Întrebat dacă prin învăţământul obligatoriu de 12 clase se va rezolva problema "poporului educat", acesta a răspuns că "evident", dar, în acelaşi timp trebuie modificată şi programa şcolară. "Evident că ăsta este un lucru deja stabilit, modificarea programei şcolare. Ştim bine că a fost revizuită curricula la clasele I-IV, iar în acest an va fi aprobat planul-cadru, urmând să avem în 2016 curricula aprobată pentru clasele V-IX, pentru că ne dorim să avem în 2017 o programă şcolară nouă. 2018 la clasa a VI-a şi a X-a, 2019 a VII-a şi a XI-a, 2020 clasa a VIII-a şi a XII-a", a conchis Sorin Cîmpeanu.

Despre manuale... 


Tot la Digi24, Sorin Cîmpeanu a atins şi tema manualelor. „Am lansat procesul de licitaţie pentru manualele de clasa a IV-a, există un calendar care se termină pe data de 1 iunie 2016, pentru clasa a IV-a”, a spus ministrul Educaţiei. „Pentru clasa a III-a, aşa cum am spus, am trimis rezultatele licitaţiei către cei care au candidat. Până pe 15 august, asteptăm depunerea de contestaţii şi, în funcţie de câte contestaţii vom primi, şi întotdeauna am primit, până pe 15 septembrie vor fi rezolvate. Pe 15 septembrie 2015 vom avea manuale de clasa a III-a, toţi elevii vor avea manuale pe bănci, dar nu aşa cum ne-am dori, ci vor fi manualele retipărite“,  a mai precizat şeful de la Educaţie. 





Alte stiri din Actualitate

Ultima oră