Presa internațională: După tragedia de la Colectiv, românii se răzbună pe sărbătoarea Halloween

02 Noi 2015
Presa internațională: După tragedia de la Colectiv, românii se răzbună pe sărbătoarea Halloween
Principalele publicații din Germania, Austria, Elveția și Ungaria continuă relatările despre cea mai mare tragedie din ultimii ani din România, soldată cu 30 de morți și peste 180 de răniți.  

“După tragicul incendiu dintr-un club de noapte din București, soldat cu 30 de persoane decedate, furia poporului român se îndreaptă și către sărbătoarea Halloween-ului. Motivul: în club s-a organizat în noaptea tragediei o petrecere cu acest scop”, scrie Mitteldeutsche Zeitung.

“Pentru români, Halloween este o sărbatoare importată din vestul decadent, fără nici o legătură cu cultura românească. Din petițiile formulate online reiese că ei consideră Hallowen o sărbătoare macabră din vest, care după masca prostească a bucuriei ascunde o reală conspirație a demonilor și a creaturilor iadului, fiindcă este cea mai importantă sărbătoare a satanișitilor”, subliniază Die Welt, într-un articol intitulat “Românii vor să interzică Halloween”. 

“Pentru creștinii ortodocşi români, cunoscuți ca opozanti ai globalizării, Halloween este o sărbătoare satanistă. În cel puțin cinci petiții online, românii cer interzicerea tuturor petrecerilor de Halloween din țară”, notează Neue Zurcher Zeitung din Elveția.

“Românii se mobilizează împotriva Halloween. Focul din noaptea tragediei a izbucnit în urma unui show pirotehnic pentru care nu exista autorizație”, punctează televiziunea de știri n-tv.

Site-ului știrilor postului național de televiziune, tagesschau.de, alocă spații largi tragediei și scoate în evidență în final că “procurorul de caz a demarat o anchetă nu pentru ucidere din culpă, ci pentru omor calificat”.

Stern amintește că printre răniți se află și un cetățean german și relatează despre marșul de solidaritate de duminică, la care au participat peste 10.000 de persoane.

“Câteva întrebări rămân deschise: de ce primise clubul care nu respecta normele pentru prevenirea incendiilor, asemenea multor alte cluburi cu sisteme îndoielnice în București, o autorizație de funcționare. Foarte subțire este apărarea primarului de sector, că proprietarul clubului ar fi semnat o declarație că preia responsabilitatea pentru efectele pirotehnice de pe scenă. Nici măcar căile de acces spre club nu erau suficient de mari pentru a facilita intervenția mașinilor de pompieri”, scrie Stuttgarter Zeitung.

Din Austria, Die Presse notează că “un concert rock s-a dovedit o capcană mortală în București”. Jurnaliștii austrieci amintesc că premierul Victor Ponta și-a înterrupt vizita în Mexic, în timp ce președintele Klaus Iohannis a dat vina pe corupție și a catalogat ca fiind “incredibil câte reguli simple au fost încălcate”.  

Der Standard scoate în evidență faptul că “doar cu zece zile înainte de tragedie, localul a fost verificat, iar proprietarii au fost amendaţi pentru calificarea precară a personalului”.

“Conform legilor în vigoare în România, un club de peste 400 de metri pătrați ar fi trebuit să aibă cel puțin șase ieșiri de urgență și un sistem automat de stingere a incendiilor”, notează la unison presa din Ungaria. (I.D)

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră