Filiera Regelui. Morţii şi suferinţa romilor supravieţuitori din lagărele din Transnistria, transformate în afacere de Dorin Cioabă

03 Iun 2015
Filiera Regelui. Morţii şi suferinţa romilor supravieţuitori din lagărele din Transnistria, transformate în afacere de Dorin Cioabă
Dorin Cioabă se laudă că este regele internaţional al romilor, dar nu-l prea bagă nimeni în seamă. Şi-a făcut partid politic, echipă naţională de fotbal, dar este şi pastor la biserica Filadelfia. Cea mai mare realizare a sa a reprezentat-o calitatea de invitat la nunta Elenei Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu. Apoi, a început să facă alianţe politice cu mai toate partidele în numele romilor. Nu a ţinut niciuna.

Dar, acum pare mai hotărât ca niciodată să profite de pe urma morţilor şi a suferinţei romilor supravieţuitori din lagărele transnistrene. Romii deportaţi în Transnistria şi urmaşii acestora au fost anunţaţi de alteţa sa regală, Dorin Cioabă, că le facilitează obţinerea unor pensii plătite de statul german. Contractost!

Ambasada Germaniei la Bucureşti a anunţat în februarie că o anunmită categoriei de oameni ar putea beneficia de o lege din Germania care prevede dreptul la pensie pentru munca depusă în ghetourile din timpul regimului național-socialist din Germania (1933-1945), inclusiv în cele amplasate "în zona de influență național-socialistă", cum ar fi România.

Mediatorul şi taxa
Pe lângă statul de rege autoproclamat, Dorin Cioabă şi-a făcut birou de mediator. Are chiar şi parafă. Romii care vor să aplice pentru obţinerea unei pensii plătită de statul german trebuie să-i plătească o taxă de 200 de lei, pe chitanţă. Romi susţin că pe lângă aceşti bani li se mai cere o taxă de 500 de lei, fără chitanţă, probabil pentru cheltuielile casei regale. Pe internet circulă un mesaj adresat romilor deportaţi care apelează la serviciile lui Cioabă. „Mi-a parvenit o informaţie, din partea unor avocaţi români din Germania, în legătură cu romii care au depus dosare la "Birou Mediator - Dorin Cioabă", mai precis un aspect de nelegalitate şi cu potenţial de înşelăciune/abuz de încredere”, se precizează în anunţul public. Oamenii sunt informaţi că dosarul a ajuns în Germania, li se comunică un număr de înregistrare, însă nu se specifică la ce instituţie a fost înregistrat acel dosar.
„Ceea ce a trezit suspiciuni este graba cu care dl. Cioabă acţionează, îndemnându-i pe romi să semneze în alb un document în limba germană (o limbă pe care foarte puţin probabil că o cunosc) şi al cărui conţinut tradus în română este următorul: Dau prezenta împuternicire pentru a fi reprezentat în faţa Caselor de Pensii germane cu privire la pensie (plăţi retroactive, recunoaşterea perioadei de asigurare, cerere pentru pensie). Persoanele împuternicite de mine au dreptul de a da toate lămuririle relevante şi de a recurge la toate măsurile legale necesare. Persoanele împuternicite de mine dispun de dreptul de a intra în posesia banilor şi sunt de asemenea îndreptăţite să-şi stabilească onorariul de succes şi să încaseze banii.”

Ce spun juriştii?
Opinia unui jurist cu experienţă în Germania despre o asemenea acţiune este următoarea: “La o prima vedere aceasta procură este redactată în detrimentul persoanelor în cauză pentru următoarele aspecte: este redactată în limba germană, limbă necunoscută mandantului ( celui care împuterniceşte); nu este identificată persoana împuternicită ( reiese din procura ca persoana împuternicită ar fi societatea de avocaţi care la rândul său poate acorda dreptul de reprezentare unei alte pesoane); nu este autentificată; modaliatatea de stabilire a onorariului este evazivă ( nu este specificată o sumă sau un procent pe care mandantul îl poate percepe); procura poate fi acordată şi cu titlu oneros însă se doreşte stabilirea unui preţ fix sau cel puţin determinabil; este o procură în care nu este identificat mandatarul ( în mod normal ar trebui identificat cel care împuterniceşte prin datele referitoare la nume, prenume, domiciliu, cnp). Acestea sunt aspecte de nelegalitate raportate la dreptul roman."
Unul dintre avocaţii români consultaţi a precizat pentru mariustuca.ro, ca: „Orice semnătură dată în alb este nulă de drept. Ea poate să fie şi parte a unei fapte penale, în funcţie de consecinţele pe care le produce documentul”.

Ce spune mediatorul Cioabă?
Am încercat să luăm legătura cu măria sa, Cioaba şi să explice ce se întâmplă cu banii pentru pensiile oamenilor deportaţi, dar care au lucrat în lagărele regimului nazist. A răspuns valetul său, adică un om bun la toate în curte. Apoi l-a strigat pe Cioabă şi l-a pasat la telefon: „Este vorba despre o lege dată în Germania care plăteşte celor care au fost în ghetouri o pensie de 200 de euro. Pensia vor să o dea numai celor care sunt în viaţă. După demersurile pe care le-am întreprins acolo vor primi pensia pe ultimii opt ani.” Legat de declaraţia în alb, Cioabă a cuvântat: “Motivul pentru care trebuie dea o declaraţie în alb e pentru avocat din Germania ca să nu mai vină la Sibiu”. În momentul în care a fost întrebat dacă nu cumva este ilegal semnătura în alb, Cioabă a început să se înfurie. Cota maximă a furiei a atins-o în momentul în care a fost întrebat despre banii pe care îi încasează de la romi. Şi a închis telefonul.
 

Alte stiri din Anchete

Ultima oră