Băncile din Grecia rămân închise. Ce se întâmplă dacă rămân fără bani?

07 Iul 2015
Băncile din Grecia rămân închise. Ce se întâmplă dacă rămân fără bani?
Seful Asociaţiei Băncilor Greceşti a anunțat, luni seară, că băncile din Grecia vor rămâne închise marți și miercuri. El a precizat că limita de retragere de la bancomat, de 60 de euro pe zi, rămâne în vigoare. Între timp, Banca Centrală Europeană a anunţat că menţine finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti, însă va înăspri condiţiile de acordare a finanţării.

Consiliul guvernatorilor "a decis să menţină aportul de lichidităţi de urgenţă (ELA) pentru băncile greceşti la nivelul decis la 26 iunie 2015, după ce a discutat o propunere a Băncii Greciei", a anunţat BCE într-un comunicat.

Un oficial al sistemului bancare a declarat, sub acoperirea anonimatului, că băncile grecești au acces la lichidități în valoare de 1,5 miliarde de euro. În ultimele zile, băncile au pierdut 150 de milioane de euro zilnic, sumă reprezentând retragerile din bancomate.

Drept urmare, instituțiile bancare mai pot rezista aproximativ 10 zile, daca nu se întâmpla nimic bun. Dacă retragerile ar fi limitate la 30 sau 40 de euro zilnic, este posibil ca acestea să reziste mai mult. Dacă băncile din Grecia rămân fără lichidități și intra în colaps, Grecia ar putea fi forțată să se întoarcă la drahmă și să iasă din eurozonă, comentează The Globe and Mail.

Alte stiri din Externe

Ultima oră