Covid-19: pacientul care a fost pozitiv timp de 613 zile a murit

22 Apr 2024
Covid-19: pacientul care a fost pozitiv timp de 613 zile a murit

Virusul prezent în corpul acestui pacient în vârstă de 72 de ani a suferit mutații de peste cincizeci de ori înainte ca individul să moară în octombrie 2023, dar nu a infectat nicio altă persoană, scrie Le Figaro

Un pacient în vârstă de 72 de ani a rămas pozitiv pentru virusul Covid-19 timp de aproape doi ani . Cercetătorii olandezi de la Centrul de Medicină Experimentală și Moleculară de la Universitatea din Amsterdam au descoperit că septuagenarul, a cărui identitate sau naționalitate nu a fost dezvăluită, a fost contaminat de varianta Omicron în februarie 2022. Acesta a fost bolnav timp de 613 zile, înainte de a deceda în octombrie 2023.

Bărbatul suferea de o boală a sângelui și nu a reușit să producă suficienți anticorpi pentru a lupta împotriva virusului, potrivit revistei americane Time, în ciuda multiplelor injecții de vaccin anti-Covid luate înainte de a se contamina cu varianta Omicron în februarie 2022. Pe baza analizelor din probele colectate, cercetătorii au ajuns la concluzia că coronavirusul a dezvoltat rezistență la sotrovimab, un tratament cu anticorpi, în câteva săptămâni. Virusul a suferit mutații de peste cincizeci de ori.

Acest caz particular este cea mai lungă infecție cu SARS-CoV-2 cunoscută vreodată, potrivit cercetătorilor. Ei precizează că virusul mutant nu a infectat nicio altă persoană. „Acest caz evidențiază riscul de infecții persistente cu SARS-CoV-2 la persoanele imunodeprimate”, spun autorii studiului. Subliniem importanța supravegherii genomice continue a evoluției SARS-CoV-2 la persoanele imunodeprimate cu infecții persistente.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră