Din SUA la Paris, scufundarea universităților occidentale

26 Apr 2024
Din SUA la Paris, scufundarea universităților occidentale

Aceleași imagini de ambele maluri ale Atlanticului. De la Columbia University din SUA la Sciences Politique din Saint-Germain-des-Prés la Paris, campusuri ocupate de corturi, sit-in-uri de studenți pro-palestinieni care strigă „ Israelul ucide ” și cer ca universitățile lor să condamne „ genocidul ” din Gaza. La Sciences Po Paris  comitetul solicită în special „ condamnarea clară a acțiunilor Israelului de către Sciences Po ” și „ încheierea colaborărilor ” cu toate „ instituțiile sau entitățile „complice” la opresiunea sistemică a poporului palestinian ”, scrie Le Figaro

Libertatea de exprimare este un drept într-o democrație. Dar libertatea academică este o alta, nu mai puțin importantă, și este încălcată constant de grupurile de presiune militante care transformă facultăți, locuri presupuse a fi dedicate transmiterii cunoștințelor și căutării Adevărului, în platforme ideologice.

Toate acestea nu sunt noi. La sfârșitul anilor 1980, gânditorul conservator american Allan Bloom și-a publicat capodopera Sufletul dezarmat , unde își făcea griji că universitatea, care era insula libertății intelectuale într-o societate guvernată de opinia publică, este câștigată treptat de „problemele societății” și susținătorii egalitarism mai degrabă decât excelență, relativism mai degrabă decât căutarea adevărului, „deschidere” către alte culturi mai degrabă decât universalismul civilizației. „ Țesătura delicată a civilizației, făcută din urzeala generațiilor succesive, s-a sfărâmat complet, iar copiii sunt crescuți, dar nu mai sunt educați ”, a scris el întunecat. La treizeci de ani de la această observație, universitățile occidentale au devenit locul în care studenții burghezi, acumulând toate privilegiile (inclusiv acela de a-și putea trata studiile cu dezinvoltură, pentru că viitorul lor nu depinde de asta) strigă și se plâng mai degrabă decât să învețe.

Acest lucru nu este nou, dar este timpul să punem capăt. Să sperăm că următorul director al Sciences Po este la înălțimea misiunii care îl așteaptă: să transforme rue Saint-Guillaume într-o școală de cultură generală, mai degrabă decât într-un templu al prostiei militante.

De câteva zile, mobilizările studenților pro-palestinieni s-au intensificat la Sciences Po Paris. Vinerea aceasta, între 1000 și 2000 de persoane au blocat instituția, scrie Le Figaro Etudiant

„ Rămânem aici, nu ne vom mișca !” Vineri între 1000 și 2000 de studenți au blocat intrarea în campusul Sciences Po Paris . Coșurile de gunoi, barierele de șantier și vehiculeleîngrămădite au împiedicat oamenii să treacă printre ele. La etaj, de la ferestrele institutului de studii politice, zeci de tineri îmbrăcați cu kefieh au scandat lozinci. S-au închis în cladire cu o seară înainte, în jurul orei 19. „ Israelul asasinează  , „ Palestina Liberă  sau chiar „ Toți suntem copii ai Gazei  se repetă neobosit în sunetul tam-tam-urilor și tamburinelor. Între agitație, muzica orientală și multiplele minute de liniște, studentii își ridică mâinile spre cer și afișează V-ul pentru victorie.

De câteva zile, tensiunile punctează viața de zi cu zi în campusul Sciences Po Paris. Miercuri seara, în jur de o sută de studenți s-au adunat în inima campusului cu scopul de a dormi acolo. Aproximativ treizeci de tineri au montat corturi în parc. Într-un pliant pe care l-a obținut Le Figaro , activiștii au cerut „ investigarea parteneriatelor școlii cu universități și organizații care susțin statul Israel și încetarea imediată a procedurilor disciplinare împotriva studenților pro-palestinieni  . În cele din urmă, în jurul orei 1 dimineața, polițiștii au intervenit pentru evacuarea localului. A doua zi dimineață, în timp ce calmul revenise în campus, noi mobilizări agitaseră școala. În inima Sciences Po – au rezonat printre studenți sloganurile „ Omorurile din Israel  și „ Toată lumea urăște poliția  , majoritatea purtând măști chirurgicale, pentru a nu fi recunoscuți.

O mobilizare care s-a intensificat vineri dimineață. Hotărâtă, Léa (*) fusese acolo de 8 ore pentru a demonstra. „ Instituția încă nu a luat o poziție pentru a denunța genocidul în curs de desfășurare în Gaza ”, spune ea indignată, cu fața ascunsă sub o eșarfă alb-negru. Profităm de prestigiul Sciences Po pentru a ridica vocea Palestinei .” Lângă ea, tineri au pancarte și steaguri palestiniene. Alții, precum Inès, 23 de ani, stau pe podea, cu ochii lipiți de ecranele computerului, revizuind: „ Suntem în mijlocul unei perioade de examene  , subliniază studenta, camuflata în spatele unei măști chirurgicale negre. Nu toți sunt studenți IEP. „ Suntem câțiva dintre noi care vin să susținem. Sciences Po este școala care se mobilizează cel mai mult, este important ca și alți studenți să fie acolo  , explică Rachid, student la Universitatea Paris-Dauphine.

Steagurile Franței, ale Uniunii Europene și ale Sciences Po sunt înlocuite cu steaguri ale Palestinei. Tensiunea a crescut cu un pas la mijlocul după-amiezii odată cu sosirea a aproximativ cincizeci de manifestanți pro-Israel, strigând în special „ Eliberați Sciences Po  sau „ Eliberați Gaza de Hamas . Unii sunt mascați și au căști de motocicletă. Atunci a avut loc o altercatie între susținătorii celor două tabere, forțând poliția să intervină pentru a separa cele două grupuri. „ Conducerea Sciences Po condamnă cu fermitate aceste acțiuni care împiedică buna funcționare a instituției și penalizează studenții, profesorii și angajații Sciences Po  ”, a reacționat instituția. La finalul zilei, şeful poliţiei a dispus evacuarea drumurilor publice.

Imita Columbia

Deși acțiunile studenților de la Sciences Po se intensifică, acestea nu sunt la aceeași scară ca în alte țări. Săptămâna trecută, la Sapienza din Roma, cea mai mare universitate europeană, aproximativ o sută de studenți italieni au organizat diverse mobilizări. Pe 18 aprilie, un raport furnizat de poliție a arătat 27 de răniți printre unitățile sale. Și mai impresionant, în Statele Unite, mitingurile pro-Palestine continuă să se înmulțească. Los Angeles, Boston, Austin... Miercuri și joi, 200 de manifestanți au fost arestați în aceste orașe. Incluzând chiar și prestigioasele universități Harvard și Princeton. Săptămâna aceasta, demonstrațiile au atras atenția în special la Universitatea Columbia din New York , unde pancartele „ Întoarceți-vă în Polonia  au șocat, provocând încă o dată arestarea a sute de activiști.

În fața acestei revolte internaționale, studenții francezi vor sa participe. „ Ca la Columbia, ca la Harvard, ne dati curaj!” » , spune deputatul de extrema stânga Carlos Martens Bilongo. Un discurs care îi deranjează pe unii. „ Vedem clar că există o dorință la Sciences Po de a transpune ceea ce se întâmplă la Columbia ”, a declarat Samuel Lejoyeux , președintele Uniunii Studenților Evrei din Franța (UEJF). Nu sunt împotriva blocajelor de la Sciences Po, care sunt recurente, sau a mobilizărilor pentru palestinieni. Ceea ce mă îngrijorează, însă, sunt revoltele antisemite."

Dacă toți ochii sunt în prezent îndreptați spre Sciences Po, alte instituții încearcă să se mobilizeze în favoarea Palestinei. Joi, Place du Panthéon, în timp ce președintele Republicii Emmanuel Macron și-a ținut discursul la Sorbona , aproape 200 de studenți s-au adunat în piață. Câțiva stăteau cu picioarele încrucișate, ținând eșarfe și steaguri în culorile Palestinei. Unii își lipeseră bandă adezivă peste gură, dorind să denunțe tăcerea statului pe această temă. Deocamdată, alte universități par destul de calme. Dar episodul de la Sciences Po trezește temeri de o amplificare a mișcării. „ Trebuie să stabilim imediat limite pentru a preveni răspândirea fenomenului , insistă Samuel Lejoyeux.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră