Vladimir Putin, unui jurnalist elvețian: "Vi se pare că sunt nebun?" (VIDEO)

29 Iul 2015
Vladimir Putin, unui jurnalist elvețian:
Președintele rus, Vladimir Putin, a acordat un interviu televiziunii elveţiene RTS, cu ocazia tragerii la sorţi a preliminariilor campionatului mondial de fotbal din 2018 din Rusia. 
 
Este, probabil, primul interviu acordat de Putin presei internaționale în care nu i-au fost adresate întrebări legate de criza ucraineană. În schimb, liderul de la Kremlin a vorbit despre criza ruso-occidentală, afirmând că politica SUA este imperială, că americanii sunt de vină pentru noua cursă a înarmărilor și tot ei sunt cei care au stricat echilibrul de forţe. Un echilibru pe care Rusia vrea să-l restabilească, pe cale paşnică. 
 
„Când Statele Unite s-au retras şi au introdus propriul sistem de apărare antirachetă, integrat în sistemul lor global de apărare strategică, am anunţat imediat că vom fi obligaţi să luăm şi noi măsuri pentru a menţine echilibrul strategic de forţe. Şi vreau să menţionez un alt aspect important. Facem acest lucru nu doar pentru a garanta securitatea Federaţiei Ruse, ci şi în beneficiul lumii întregi, căci stabilitatea strategică este garantată de acest echilibru de forţe”, a declarat liderul de la Kremlin.
 
Întrebat dacă este posibilă în actuala situaţie un război în Europa, preşedintele Putin a răspuns: "Sper că nu. Totuşi am dori foarte mult ca Europa să manifeste o mai mare independenţă şi suveranitate şi să fie în stare să-şi apere interesele sale naţionale, interesele popoarelor sale şi ale ţărilor sale".
 
Mai în glumă, mai în serios, jurnalistul elvețian l-a întrebat pe Putin dacă "nu și-a pierdut mințile", așa cum "uneori este comparat cu Stalin, un om cu privirea glacială, cu intenţii expansioniste".
 
"Aceste aspecte fac parte, de ani de zile, din viaţa mea, din lupta mea politicăÎncerc să nu le dau atenţie. Fac doar ceea ce cred că este necesar pentru protejarea intereselor ţării mele şi a intereselor poporului meu. Rusia nu caută o confruntare cu alte ţări, dar uneori suntem nevoiţi să ne apărăm interesele şi o facem. Noi nu căutăm calea unei confruntări armate, ci calea compromisului şi a soluţiilor acceptate de toţi", a conchis Putin. 

Urmăriți mai jos interviul acordat de Vladimir Putin televiziunii elvețiene RTS 
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră