# colectiv. Cine şi unde s-a greşit în tragedia din clubul Colectiv? Un senator ALDE propune anchetarea ipotezelor „criminale“

26 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
# colectiv. Cine şi unde s-a greşit în tragedia din clubul Colectiv? Un senator  ALDE propune anchetarea ipotezelor „criminale“

 

L-am întrebat pe senatorul Dian Popescu ce piste se vor verifica în cazul înfiinţării acestei subcomisii.   „Directa coordonare a Comisiei de Apărare: STS-ul, ISU, Ministerul de Interne dacă şi-au făcut treaba în Cazul Colectiv. Daca aţi observat au trecut doi ani de la căderea în Apuseni a avionului, aveţi cumva vreun răspuns cine este vinovat, ce instituţie a statului este vinovată că nu au găsit avionul, că au gasit avionul a doua zi şi au murit oameni din cauza asta. Parchetul are o anchetă în derulare, Parchetul este limitat de spaţiul legislativ şi Parchetul analizează care este vinovatul direct din punct de vedere penal. Dar noi nu ştim dacă instituţiile şi legislaţia în vigoare in acest  moment permite o coroborare între instituţii. Ca ati vazut ca STS ul arunca pe ISU, ISU auncă pe Ministerul de Interne, Internele pe SRI. Mai exact, aruncă vina de la uni la alţii. Nu avem o legislaţie. Noi nu avem cum să creăm o legislaţie daca nu ştim efectiv ce se întâmplă şi de ce nu se coroborează intre ei şi a cui e vina“, a declarat senatorul. 

 Citeşte şi: # colectiv Ipotezele „criminale“ vehiculate în spaţiul public ar putea fi verificate de Parlament

 

Senator: „ar trebui verificat şi modul în care ISU şi-a făcut datoria până în accidentul de la Colectiv“

Acesta susţine că acelaşi scenariu s-a repetat şi  în cazul avionului de la Constanţa, în cazul cazul avionului de la Baloteşti, dar şi în cazul  avionului din Apuseni. „Vedem ce s-a întâmplat, dacă instituţiiile statului pe care noi le avem în coordonare si-au făcut treaba, dacă au funcţionat. Audiem ISU, audiem Ministerul de Interne, vedem de ce nu s-a decretat Cod Roşu şi de ce s-a decretat Cod Portocaliu, Oamenii au fost trataţi pe jos, prin zăpadă, în prima fază. Aici discutăm de 300, 300 au fost accidentaţi, 63 au murit şi discutăm dacă era necesar imediat un spital de campanie, ridicat acolo, până ii prelua. Eu nu pot să mă antepronunţ. Iarăţi, ar trebui verificat şi modul în care ISU şi-a făcut datoria până în accidentul de la Colectiv, noi nu ştim în acest moment sau aşteptam trei ani până când Parchetul îşi termină treaba. Noi nu ne suprapunem cu ancheta Parchetului“. 

„Trebuie modificată legislaţia!“

 L-am întrebat pe domnul senator dacă se va lua în calcul, în cazul în care se va înfiinţa această subcomisie, şi ipotezele „criminale“ apărute în spaţiul public în ceea ce priveşte tragedia de la Colectiv. „Totul trebuie luat în calcul. Am şi colegi care vor spune. <<Domnule, am o anchetă a Parchetului să nu ne suprapunem, nu avem noi voie să ne băgam>>. Nu este aşa. Parchetul cercetează partronii, pe cei care au pus foc cu artificiile. Mie nici raportul şi nici DNA nu-mi va spune cum şi-a făcut treaba ISU ca eu să iau o decizie legislativă. Să spun domnule: nu se pot coordona trei instituţii STS, ISU şi salvarea şi atunci, în cazuri de genul ăsta, să dea o lege prin care să existe un decident. Trebuie modificată legislaţia. Nu vreau să se arunce în piaţă că ne băgam peste Parchet. Verificăm dacă instituţiile statului şi-au făcut datoria, spulberăm speculaţiile din spaţiul public“, a concluzionat Dian Popescu.

 

Citeşte şi: Mesajul unei supraviețuitoare din Colectiv: "Totul este un fals. Nu există niciun plan de sprijinire a victimelor!" 

Expertiza de la Petroşani finalizată 

Judecătoria sectorului 4 a admis luni cererea Parchetului General de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru patronii clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, precum și pentru reprezentanții firmei de artificii - Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist).  Cei trei patroni de la clubul Colectiv sunt cercetați penal în arest la domiciliu pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, fiind eliberați din arest preventiv la sfârșitul lunii decembrie 2015, după ce au stat aproape două luni după gratii.Totodată,. expertiza realizată de Institutul de la Petrosani a fost finalizată, fiind predată Parchetului. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră