Băsescu: Republica Moldova nu va deveni niciodată membră UE sau NATO. Unirea cu România este singura alternativă pentru moldoveni

08 Mar 2016 | scris de Veronica Micu
Băsescu: Republica Moldova nu va deveni niciodată membră UE sau NATO. Unirea cu România este singura alternativă pentru moldoveni

"Uitați-vă în sondaje și veți vedea că, în România, populația în proporție de 80 la sută este pentru reunificare. Ceilalți, dacă au ceva împotrivă, pleacă de la premisa că ar fi costuri foarte mari. Dar eu spun altceva! Cu cât se întârzie, cu atât costurile reunificării vor fi mai mari. De exemplu, în 1990, PIB pe cap de locuitor în România și RM era egal, iar astăzi PIB-ul României este aproape de zece ori mai mare decât cel al RM. Or, odată cu timpul, crește și discrepanța", explică Traian Băsescu.

Potrivit șefului PMP, Moldova contează atâta timp cât se află la frontiera NATO și UE, însă, în momentul de față nu există un proiect de integrare a Republicii Moldova sau a Ucrainei în UE sau NATO.

"Dacă pentru Ucraina și Georgia a fost cândva o speranță, aceasta s-a închis, ca urmare a evoluțiilor din cele două țări. Marile puteri privesc la RM ca la o problemă de securitate la frontierele NATO și UE. Aici vreau să fiu foarte clar. Eu văd unirea României cu RM ca singura alternativă viabilă pentru cetățenii moldoveni. Și în acest caz, România nu are dreptul să ceară să i se întindă frontierele dincolo de Nistru", a mai spus Traian Băsescu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră