Armata britanică „nu ar putea lupta împotriva Rusiei mai mult de câteva luni”, recunoaște un general britanic

27 Mar 2024
Armata britanică „nu ar putea lupta împotriva Rusiei mai mult de câteva luni”, recunoaște un general britanic

Un general britanic a avertizat că armata Marii Britanii ar putea lupta împotriva Rusiei doar câteva luni pentru că „nu avem muniția și rezervele de echipament pentru a face acest lucru”, scrieThe Telegraph

Marea Britanie nu ar putea lupta cu Rusia mai mult de două luni, a recunoscut șeful adjunct al Statului Major al Apărării.

Lt-general Sir Rob Magowan a spus că Forțele Armate vor trebui să gestioneze „riscul operațional” care rezultă din lipsa resurselor.

Grant Shapps, secretarul Apărării le spusese anterior parlamentarilor că a încercat sa-i convinga pe Rishi Sunak și Jeremy Hunt ca mai mulți bani să fie cheltuiți pentru apărare în buget, dar nu a reușit să asigure o creștere.

„Am fost foarte clar că suma de bani pe care o cheltuim pe muniție în acest moment... ceea ce este semnificativ... nu acopera, în toate domeniile, amenințările cu care ne confruntăm"a spus ofițerul superior al Royal Marines în fața deputaților la comisia de apărare a Comunelor.

„Am fost clar că trebuie să cheltuim mai mulți bani, peste programul înregistrat, pentru ceea ce numim apărare integrată împotriva rachetelor aeriene.” a mai spus el.

Când fostul ministru al Forțelor Armate, Mark Francois, i-a spus că Marea Britanie „nu s-ar putea lupta cu Putin mai mult de câteva luni într-un război complet, deoarece nu are muniție și rezerve de echipament pentru a face asta", Sir Rob a recunoscut că "este adevărat".

Shapps a adăugat că în orice astfel de conflict armata va lupta alaturi de aliații NATO si astfel ar putea depăși în mod colectiv Rusia, mai degrabă decât ar face-o Regatul Unit singur.

„Pentru oamenii care urmăresc și aud că Regatul Unit nu este pregătit pentru război exclusiv cu Rusia, este important să înțelegem că, pentru că suntem în NATO și [acordul de apărare reciprocă] există articolul 5, nu am fi niciodată în aceasta situatie." a spus Shapps

„Din ce în ce mai exagerat”

O anchetă a comisiei de apărare a Comunelor a constatat că forțele armate ale Marii Britanii „din ce în ce mai supraîncărcate” nu erau pregătite pentru un război cu Rusia .

Aceasta a constatat că guvernul „nu va atinge niciodată un război sau pregătirea strategică” fără reforme urgente pentru a inversa criza de recrutare și ar trebui, de asemenea, să sporească dramatic stocul de arme și muniție al Marii Britanii.

Într-un raport dur, parlamentarii au spus că Forțele Armate au nevoie de mai multe finanțări pentru „a se angaja în operațiuni în timp ce dezvoltă pregătirea pentru luptă” sau ar trebui să reducă „povara operațională” asupra armatei.

Foștii șefi ai apărării au spus comisiei că Forțele Armate au fost „diminuate” din 2010 și, „într-un conflict între egali... și-ar epuiza capacitățile după primele două luni de angajament”.

Sir Rob a insistat că Marea Britanie este „gata de război”, deși a recunoscut că nu este pregătită pentru un conflict de durată împotriva Rusiei.

Shapps le-a mai spus parlamentarilor că lecțiile învățate din războiul din Ucraina au arătat importanța războiului cu drone datorită faptului că acestea sunt „letale”, dar ieftine.

„Acest razbui din Ucraina este probabil primul război adevărat cu drone și nu cred că vom mai vedea vreodată un război care să nu implice în mare măsură dronele”, a spus el.

Luna trecută, Marea Britanie a anunțat că va conduce împreună cu Letonia o nouă coaliție pentru a livra Ucrainei mii de drone kamikaze, pe fondul deficitului tot mai mare de muniții pe linia frontului.

Ca parte a schemei, producătorii occidentali vor fi implicați pentru a produce drone de atac cu vizualizare la  persoană (FPV), pe care comandanții militari ucraineni le-au salutat pentru că au schimbat războiul cu Rusia.

„Dronele contrazic faptele obișnuite ale războiului. De obicei, fiecare generație devine mai scumpă pentru a avea un efect letal, dar de fapt dronele, care uneori costă câteva mii de lire sterline, pot fi extrem de letale.” a spus el

Cu toate acestea, el a avertizat că „războiul de bază și muniția” au rămas importante în orice conflict viitor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră