Cancer, boli cronice... Miliarde de oameni sunt afectați de schimbările climatice, avertizează ONU

22 Apr 2024
Cancer, boli cronice... Miliarde de oameni sunt afectați de schimbările climatice, avertizează ONU

Criza climatică „creează riscuri grave pentru sănătate pentru 70% dintre cei care muncesc în întreaga lume”, notează un raport OIM. Consecințele expunerii la temperaturi excesive ar reduce PIB-ul global cu 2,4 trilioane de dolari în 2030, scrie Le Figaro

Un număr „uimitor” de oameni care muncesc sunt expuși unui cocktail toxic de riscuri pentru sănătate legate de schimbările climatice și nu sunt suficient protejați de reglementările existente, a avertizat luni ONU. Frecvența și severitatea crescuta a valurilor de căldură, precipitații abundente, incendii forestiere, secete, ciclon tropical..., oamenii care lucreaza, în special cei care muncesc în aer liber, sunt în prima linie a consecințelor încălzirii globale, avertizează cel mai recent raport, Asigurarea securității și sănătății în muncă în vremuri ale schimbărilor climatice de la Organizația Mondială a Muncii (OIM).

Aceștia din urmă sunt expuși acestor fenomene „de multe ori pe perioade mai lungi și la intensități mai mari decât populația generală” , concluzionează specialiștii. În timp ce în 2023, potrivit NASA, luna iulie a fost cea mai fierbinte din istorie, criza climatică „creează riscuri grave pentru sănătate pentru 70% dintre lucrătorii din întreaga lume”. Momentul nu mai este doar pentru prevenire: variațiile de temperatură și multiplicitatea fenomenelor extreme au deja efecte serioase asupra securității și sănătății lucrătorilor din toate regiunile lumii. OIM estimează că peste 2,4 miliarde de oameni care muncesc de pe planetă (dintre o forță de muncă totală de 3,4 miliarde) "riscă să fie expuși la căldură excesivă la un moment dat”.

Productivitate redusă

Această proporție a crescut de la 65,5% la 70,9% din 2000. Potrivit raportului, se pierd 18.970 de vieți și peste 2 milioane de ani de viață în fiecare an. Ca să nu mai vorbim de cei 26,2 milioane de oameni din întreaga lume care suferă de boli renale cronice legate de stresul termic la locul de muncă.

Condițiile de muncă devin din ce în ce mai dificile în multe industrii expuse. De exemplu, căldura excesivă reduce productivitatea în agricultură, construcții și alte sectoare. Un studiu al Biroului Național de Cercetare Economică (NBER) a arătat că în fiecare zi în care temperatura depășește 32°C în Statele Unite, există o scădere a producției cu 1,7%. Agricultura, turismul și pescuitul sunt deosebit de sensibile la condițiile meteorologice extreme. Fluctuațiile din aceste industrii pot duce la pierderi de locuri de muncă și la tulburări economice în regiunile care se bazează foarte mult pe acestea.

Pierderea productivității

Schimbările climatice provoacă multiple probleme de sănătate, precum cancere, boli cardiovasculare, boli respiratorii, disfuncții renale și probleme de sănătate mintală (depresie, anxietate, iritabilitate, sinucidere etc.). Raportul citează în detaliu:

- 1,6 miliarde de lucrători expuși la razele UV, cu peste 18.960 de decese legate de muncă în fiecare an din cauza cancerului de piele non-melanom.

- 1,6 miliarde de oameni probabil să fie expuși la poluarea aerului la locul de muncă, ceea ce duce la până la 860.000 de decese legate de muncă în rândul celor care muncesc în aer liber în fiecare an.

- Peste 870 de milioane de muncitori agricoli sunt expuși riscului de a fi expuși la pesticide, peste 300.000 de decese fiind atribuite otrăvirii cu pesticide în fiecare an.

- 15.000 de decese legate de muncă în fiecare an din cauza expunerii la boli cauzate de paraziți (cum ar fi malaria, nota editorului).

Consecințele financiare pentru angajatori sunt, de asemenea numeroase, din cauza pierderii productivității, a întreruperii activității și a infrastructurii deteriorate, precum și a costurilor asociate cu măsurile de atenuare și adaptare la schimbările climatice pe măsură ce noile reglementări intră în vigoare. Se preconizează că anumite sectoare, cum ar fi agricultura, energia, industria grea și producția, transportul și construcțiile, vor fi afectate semnificativ de schimbările climatice și de tranziția la zero carbon.

„În mod alarmant” , stresul termic „se preconizează că va reduce PIB-ul global cu 2,4 trilioane de dolari în 2030”. Raportul constată că impactul este distribuit în mod neuniform din punct de vedere geografic, reducerea preconizată a orelor de lucru în 2030 ridicându-se la aproximativ 5% în Asia de Sud și Africa de Vest și 0,5% în Africa de Sud și Africa de Vest și 0,1% în sub-european -regiuni

Cost social semnificativ

Un alt impact este că, dacă temperaturile globale vor crește cu 2°C până la sfârșitul secolului, cererile de azil către Uniunea Europeană (UE) sunt de așteptat să se dubleze.

Chiar dacă încălzirea globală este limitată la 1,5°C peste nivelurile preindustriale până la sfârșitul secolului, se așteaptă ca pierderile financiare cumulate din cauza bolilor legate de căldură să ajungă la 2,4 miliarde de dolari. În Statele Unite, costurile pentru sănătate ale poluării aerului și ale schimbărilor climatice „depășesc deja 800 de miliarde de dolari pe an”, iar această cifră este de așteptat să crească.

În 2021, un studiu a constatat că chiar și o creștere „modesta” a temperaturii la locul de muncă a dus la 20.000 de accidente suplimentare pe an în California, cu un cost social de 1 miliard de dolari. Comparând înregistrările din 2001 până în 2018 ale a peste 11 milioane de cereri de compensare a lucrătorilor din California cu datele meteo locale, autorii au izolat impactul zilelor mai calde asupra numărului de cereri. Studiul arată că în zilele în care temperaturile sunt peste 90°F (aproximativ 32°C), lucrătorii au un risc cu 6 până la 9% mai mare de rănire decât în ​​zilele în care temperaturile sunt mai mici. Când termometrul depășește 38°C, riscul de rănire crește cu 10 până la 15%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră